Zweden

We gaan dit jaar een rondreis door Zweden maken. Weer eens heel wat anders dus. We horen er veel mooie verhalen over en ook het weer schijnt wel goed te zijn in de zomer. We hebben een paar leuke accommodaties geboekt en heel wat activiteiten op het lijstje staan. We hebben er zin in!

De reis, Legoland, Store Mosse

Op zondag 17 juli vertrekken we om 8:15 uur. Na een klein half uurtje bellen we (opa) Jef om hem te feliciteren met zijn verjaardag. De reis gaat voorspoedig. Er is weinig verkeer en het weer is prima. We stoppen tegen 11:00 uur in de buurt van Osnabrück voor een korte pauze. Daarna rijden we verder richting Bremen. Daar eten we een broodje. We rijden verder en hebben rond Hamburg wel wat last van werk-aan-de-weg. Houdt dat nooit op? We hebben hier al mee te maken sinds we 16 jaar geleden voor het eerst naar Oostenrijk gingen. Hoe dan ook, we komen vooruit en rond 17:00 uur komen we aan bij onze Bed & Breakfast in Vandel. De B&B doet wat gedateerd aan maar voldoet. We eten lekker in het restaurant en daarna doen we nog een spelletje, lezen we een boekje en gaan dan lekker slapen. De volgende dag zijn de mannen al voor 5:00 uur wakker. Dat is jammer. Bovendien kost het ons haal wat moeite om ze een beetje stil te houden zodat de rest van de gasten niet om vijf uur al wakker hoeft te worden. Om 8:00 uur gaan we ontbijten en rond 9:30 uur gaan we op pad. We krijgen een perfecte demonstratie van “wisselvallig weer” want als we wegrijden bij de B&B schijnt de zon en als we 15 minuten laten op het parkeerterrein van Legoland staan, giet het van de regen. Legoland ja, we gebruiken de noodzakelijk tussenstop richting Zweden om een dagje naar Legoland te gaan. Gelukkig klaar het op, hoewel het de rest van de dag af en toe wat regent. In Legoland kijken we eerst maar eens onze ogen uit; alles lijkt gemaakt van Lego! We ontwijken laserstralen en beleven andere avonturen in Ninjago World, we zoeken goud in Legoredo Town, bekijken de Legofilm (in het Deens, dat dan weer wel), we blussen brand in Adventure Land, gaan in de Vikings River Splash in Knights’ Kingdom en wandelen door Miniland. En dan zit de dag er alweer op. Rond 17:30 uur komen we terug in de B&B. De jongens spelen even in de speelkamer. Met de lego, hoe kan het ook anders, en daarna gaan we eten. De eerste echte vakantiedag zit er op! Morgen rijden we door naar Zweden.

Na een intensieve dag Legoland verwacht je enige vorm van uitslapen, maar dat geldt dus niet voor onze mannen. Om 6:00 uur is iedereen klaarwakker. Dat is vroeg, net als thuis, maar toch een uur later dan gisteren. Na het ontbijt pakken we de spullen in en gaan we op pad. Op naar Zweden. Het is heerlijk rustig op de weg en we vorderen gestaag. Rond 12:00 uur rijden we over de Ørsundbron (brug en tunnel) van Denemarken naar Zweden. Vlak daarna lunchen we, voor deze ene keer bij de Mac. Daarna rijden we rustig verder tot we plotseling in de file staan. Een echte file, door werk aan de weg. Het kost ons ruim een half uur. Als we eindelijk verder kunnen, hebben we moeite om de camping te vinden. Op de papieren staat geen exact adres en de navigatie kent de camping niet. Min of meer op goed geluk rijden we een rondje en staan we plotseling bij de camping. We halen de sleutels en rijden naar een heerlijk huisje op een steile helling. Even wat drinken een klein boodschapje doen en daarna even lekker spelen in een fantastische speeltuin. Ten slotte eten we in het restaurant en kijken we nog even bij het zwemstrandje en dan is het alweer bedtijd. Een ontspannen reisdag en een mooie tocht. We zijn in Zweden!

Als we klaar zijn ’s ochtends rijden we in een klein half uurtje naar Store Mosse Nationaal Park. Het informatiecentrum blijkt nog gesloten, maar gelukkig loopt er wel een medewerker rond die ons kan helpen. Op zijn advies kijken we eerst even bij de uitkijktoren een paar minuten lopen van de parkeerplaats. Vanuit de toren heb je een schitterend uitzicht over het gebied. Daarna rijden we een kleine tien minuutjes verder voor een wandeling over de vlonders door het moeras. Via een hoge voetgangersbrug steken we het spoor over. Eerst lopen we nog over een pad maar al snel gaat de route verder over vlonders. Ongeveer 3 km. lopen we over de vlonders en daarna nog ongeveer 3 km. over een normaal pad terug. Dat is best een lange wandeling voor de mannen, maar we hebben de tijd. En oho wat is het mooi! Een vervelende wesp steekt Lucas nog even in z’n nek, maar verder is het een perfecte dag. Aan het einde van de middag nemen we nog even een frisse duik in het meertje bij de camping en spelen de jongens nog even lekker in de grote speeltuin. Daarna koken we pasta en dan gaan we lekker slapen.

Vandaag gaan we alweer verder. Ook dit was slechts een tussenstop, maar we hadden best nog een dagje hier kunnen blijven. Daniël heeft buikpijn en wil niets eten, en terwijl wij ontbijten en spullen inpakken, blijkt waarom: hij spuugt de hele boel onder. Goed, om 9:00 uur hebben we alles weer schoongemaakt, opgeruimd en ingepakt en gaan we op weg. We checken uit en bezoeken het bij de camping horende moose-park. Dit stelt echter niet zoveel voor, en we gaan snel verder. De reis gaat voorspoedig met lange stukken zonder enige verkeer. Daniël voelt zich gelukkig ook weer wat beter. We lunchen onderweg aan het Vänern meer. Rond 16:00 uur komen we aan bij onze camping. Een kleine camping met maar een paar huisjes en wat plaatsen voor tenten en campers/caravans, maar erg leuk voor de kids met een grote speeltuin, een trampoline en veel andere kinderen. We doen snel een boodschapje, de jongens kunnen even uitrazen in de speeltuin en we eten een of ander rijstprutje. Na het eten kijken we nog even bij de rivier, 2 minuten lopen van de camping, maar we gaan snel terug want je wordt levend opgegeten door de muggen. Die muggen vormen sowieso een probleem, maar verder ziet het er erg leuk uit hier.

Värmland

Op de eerste dag in Värmland hebben we geen activiteiten gepland. De jongens spelen zich ’s ochtends een ongeluk op de camping; op het klimkasteel, met de bal, op de trampoline, in het zwembad, met andere kinderen op de camping. Rond 12:00 uur komt Eveline van Bike Hike Paddle het programma voor de komende dagen toelichten. Ziet er goed uit, we hebben er zin in! We eten een broodje, doen een boodschapje en daarna spelen we weer verder op de camping. We nemen nog een frisse duik in de rivier. ’s Avonds eten we bij Ayasofya in Ekshärad. Terug op de camping is het bedtijd, maar de jongens zijn nog niet moe. Ze mogen even mee naar het kampvuur dat Jenny en Patrick elke avond maken. Na een tijdje vallen de oogjes toch dicht en gaan we lekker slapen. We hebben een drukke week voor de boeg.

De volgende dag, zaterdag de 23ste ondertussen, gaan we naar Lakenesjön, een meer op een half uurtje rijden. Samen met nog vier gezinnen van de camping met in totaal tien jongens en meisjes tussen de 5 en 12 jaar. Hier gaan we een vlot bouwen. Dat bouwen valt wat tegen, want we hoeven alleen een serie genummerde planken in de juist volgorde vast te binden op een onderstel. Geen boomstammen zoeken dus. Onder leiding van Pim (de geweldige) hebben de kids dat zo voor elkaar. En daarna, de rest van de dag, varen op het vlot, maar ook in de kano’s en kayaks, zwemmen, spetteren en spartelen. Met een korte onderbreking voor de pannenkoeken die Eveline tussen de middag bakt. Rond 16:30 uur is het tijd om op te ruimen en te vertrekken. We maken terug op de camping taco’s terwijl de jongens nog wat spelen, en na het eten sjezen ze direct weer de speeltuin in. Nog even lekker spelen en dan slapen.

Zondag slapen we heerlijk uit. Maar zodra ze wakker worden, gaan de jongens snel naar buiten om Jenny en Patrick te helpen met het voorbereiden van de spelletjesdag. Ze zetten een heel parcours uit op de camping met klimmen, kruipen, gooien en vangen, controle en balans. Alles komt aan bod. In 4 teams, 2 tegen 2, strijden de kids, en sommige ouders, tegen elkaar in een soort estafette. Rond 12:30 uur maakt Peggy soep op het kampvuur en daarna maken de teams zich op voor nog een rondje. Goed 14:00 uur zijn we wel klaar. En na enig beraad stappen we in de auto en gaan we naar de Brattfallet, een waterval nabij Fastnäs op een half uurtje rijden. Je kunt vanaf het parkeerterrein een lange of korte wandeling ernaar toe maken, of er direct heenlopen. Wij kiezen voor het laatste en spelen zo’n 2 uurtjes in en rond het water. Een beetje fris, maar wel erg leuk. Rond 17:00 uur pakken we weer in en rijden we via een mooie omweg naar Eksharäd om te eten. We proberen diverse restaurant, maar deze zijn gesloten of lijken niet geschikt, en dus komen we weer in Ayasofya uit. We eten heerlijk en rijden daarna via diverse bospaadjes terug. Weer een mooie dag. En morgen… survivallen!

Om goed 10 uur vertrekken we richting natuurgebied Brattforsheden. Met enige moeite vinden we het en komen we om exact 11:00 uur op de afgesproken plek aan. Niet veel later luisteren we naar Dick en Petra van Lupusbase die ons, samen met Pim, vandaag begeleiden. We lopen een smal pad op het bos in en vinden direct wolvenpoep. Even later eten we frambozen en aardbeien uit het bos. We vangen een eland; lees we gooien ringen om een gewei dat aan een boom hangt met Pim als eland ervoor. Daarna lopen we verder en klauteren we over een touwbrug over de rivier. We waden door de rivier, de kids abseilen (of seilen ab) en steken de rivier over op een vlotje. Even later, het is dan al rond 14:00 uur, gaan we lunchen. De kids zoeken hout en berkenschors en Dick maakt vuur. Hij bakt hamburgers en worstjes die in een ton in de rivier koel zijn gehouden. Voor echt wilderniss coocking is er niet voldoende eten in het bos te vinden omdat het te lang droog en warm is geweest. Na de uitgebreide lunch lopen we verder. Via een tokkeltouw komen we op een open vlakte waar diverse uitdagingen liggen te wachten. Een groep gaat boogschieten, de andere groep gaat door, onder en over hangende autobanden zijn evenwicht en lenigheid testen. En daarna ruilen de groepen. Pas na 18:00 uur komen we terug bij de auto. We rijden terug naar de camping en eten onderweg bij Ayasofya. Pas rond 21:00 uur liggen de mannen in bed. Maar wat een topdag!

Op dinsdag hebben we een rustdag. Als we wakker worden regent het. En niet zo zuinig ook. Het hoost en onweert. Gelukkig klaar het snel op en rond 10:00 uur is het droog. We gaan vandaag naar het elandenpark net buiten Ekshärad. Door een brand onderweg lopen we vertraging op, maar we halen nog net de rondleiding van 10:30 uur. De rondleiding van ruim 2 uur, in het Engels, duurt voor de jongens best lang. Overigens wel erg goed gedaan en zeer informatief. Behalve veel uitleg kunnen we ook elanden voeren en aaien. Dat vinden de jongens natuurlijk wel heel erg leuk. Na afloop doen we een boodschapje en rond 14:00 uur zijn we terug op de camping. Na de lunch gaat Lucas vissen met Patrick en een paar grote jongens van de camping en Daniël gaat op de trampoline springen. Ondertussen schijnt de zon lekker. We koken vandaag zelf en als we helemaal klaar zijn met koken en opruimen gaan we een ijsje eten in Ekshärad en nog een rondje rijden. Na een tijdje rijden zien we een groot eland in een bosje frambozenstruiken liggen. Wat prachtig! We rijden nog een uur verder over allerlei paadjes door het bos en hoewel het erg mooi, zien we alleen nog een hertje. Pas na 21:00 uur zijn we terug op de camping. Tijd om te slapen dus.

Vandaag gaan we weer naar natuurgebied Brattforsheden voor een “trollentocht” onder leiding van Dick, Petra en Pim. Om 11:00 uur verzamelen we bij de parkeerplaats en legt Dick ons uit dat we gaan wandelen en tijdens het wandelen trollen moeten zoeken. Bij elke trol krijgen we een vraag en als we alle vragen goed beantwoorden, kunnen we na afloop een schat zoeken. We lopen en vinden diverse trollen. We krijgen vragen over de diverse dieren in het bos en de omgeving. Rond 13:30 uur maakt Dick weer een vuurtje voor de lunch met worstjes en hamburgers, sla, frambozen en kaneelbroodjes voor boven het vuur. Heerlijk. Daarna mogen de kids proberen met de flint vuur te maken en dat lukt aardig goed. Als iedereen dat heeft geprobeerd legt Dick uit hoe je met een kompas kunt navigeren. Dat is nog best lastig voor de meeste kinderen, maar toch gaan we het gewoon proberen. We lopen een stukje van het kamp vandaag en gaan dan op kompaskoers teruglopen dwars door het bos. Terug bij het kamp lossen we de laatste vragen op en daarna vinden we de schat: een grote schatkist met snoepjes voor de kids. We lopen terug naar de auto’s, en Daniël mag weer bij Dick op zijn nek, en krijgen dan nog een “mini gids diploma”. Dan is het tijd om afscheid te nemen van Dick en Petra en rijden we terug via de Ica in Ekshärad naar de camping. Terwijl de kids nog even buiten spelen koken we pasta. Weer een dag voorbij; wat gaat het hard.

We zijn hier nu een week en hebben vandaag een rustdag. We rijden een rondje over allerlei bospaadjes in de omgeving en zien een of andere roofvogel zitten. Als we het bos uitkomen is het rond 12:00 uur en lunchtijd. We zoeken naar een geschikt restaurantje maar die zijn hier niet in overvloed. Uiteindelijk belanden we na een uur toch weer in Ekshärad. We eten het dagmenu van de Ica; geen onverdeeld succes. Terug op de camping spelen de jongens nog een tijdje en gaat Lucas nog even vissen in de rivier. ’s Avonds eten we nog een keer bij Ayasofya in Ekshärad en daarna rijden we nog een rondje. We zien twee hertjes en een roofvogel. Niet echt een rijke opbrengst maar het landschap en het licht van de ondergaande zon vergoeden veel. Wat is dat mooi! Om 21:00 uur komen we weer aan op de camping en kunnen de jongens direct door naar hun mandje. Nog maar één dagje hier…

Vrijdag 29 juli, de laatste dag in Värmland, gaan we vlotvaren. We rijden ’s ochtends in een klein half uurtje naar de basis van Bike Hike Paddle in Gunnerud. Pim en Chris brengen ons van daar naar het startpunt van de vlottocht. Een houten vlot van ongeveer 3×3 meter ligt op ons te wachten. We krijgen er een kano bij en een elektrisch motortje. Al snel zitten we midden op de rivier en drijven we langzaam met de stroom mee naar het zuiden. Dit doen we de komende uren. We hebben broodjes en drinken meegenomen en natuurlijk ook wat lekkers. Om beurten kanoën we en we leggen aan, wat nog niet meevalt, voor een sanitaire stop. Ook ga ik met de jongens even echt het water in en dat is best fris. Bovendien voel je als je in het water staat pas hoe hard het water stroomt. Soms merken we dat op het vlot ook en gaan we als een speer, maar soms vallen we helemaal stil en is de tegenwind bijna sterker dan de stroming. Dan moeten we “bij peddelen” en als dat niet genoeg is, zetten we het motortje aan. ‘s Middags komt het zonnetje erbij en voelt het heerlijk, maar aan het einde van de middag betrekt het toch ook weer en lijkt het te gaan regenen. Rond 16:00 uur zien we de mensen van Bike Hike Paddel langs de kant staan zwaaien. Of we het laatste uurtje ook nog door willen varen of nu willen stoppen. De jongens willen wel stoppen en dus varen we naar de kant, best lastig, en gaan weer aan land. Met de auto rijden we, in slechts een paar minuten terug naar de basis waar onze eigen auto staat. Hier krijgen we een barbecue en spullen mee voor vanavond. De barbecue blijkt niet echt te werken dus bakken we het vlees maar gewoon in een pan. Ik vind het heerlijk maar de rest vindt het te pittig. Ondertussen spelen de jongens nog een laatste keer met de andere kinderen in de speeltuin. Morgen gaan we hier weg.

Tiveden en terug naar huis

’s Nachts regens het. Hard. En ’s ochtends ook nog. We pakken de tassen in als we wakker zijn en gelukkig klaart het dan wat op zodat we de auto min of meer droog kunnen inpakken. We nemen afscheid van Peggy en Patrick en gaan op weg. Tien dagen zijn omgevlogen. We rijden via kleine wegen richting het zuiden en komen om 15:00 uur aan op camping Tiveden. Ook deze camping is niet groot, maar wel duidelijk groter dan Djupdalen. Op deze camping hebben we een stuga gehuurd aan het eind van een rijtje van zeven stuga’s. We laden uit, verkennen de camping rijden naar een nabijgelegen supermarktje dat helaas gesloten is. ’s Avonds eten we in het restaurantje van de camping. We gaan ons de komende week hier zeker vermaken.

Op onze eerste dag in deze regio doen we een eerst een klein boodschapje en daarna gaan we naar het Tiveden Nationaal Park. Omdat de hoofdingang wordt verbouwd gaan we naar de ingang Vitsand. Hier maken we een mooie wandeling van ongeveer 1,5 km met veel klim en klauterwerk. Als we terugkomen bij de auto en een broodje willen gaan eten, begint het wat te regen. Gelukkig duurt dat niet lang. Vervolgens rijden we naar Tivedstorp waar we nog wat lekkers eten en wat fris drinken. Daarna gaan we terug naar het nationale park en lopen we de paar honderd meter naar een grote steen. En groot is’ie! Via een mooi ommetje rijden door de bossen en over kale, gekapte delen, en alles daar tussenin, rijden we terug naar de camping. Rond 17:00 uur komen we daar aan. We koken en halen patatjes bij het restaurant van de camping, die helaas wat tegenvallen. Na het eten spelen de jongens nog een tijdje in de speeltuin, weer een leuke speeltuin, en dan is het slaaptijd.

Al redelijk vroeg zijn we de volgende dag op en om 9:30 uur zitten we in de auto. We gaan vandaag naar Fagertärn, een meer met roze waterlelies. De hele ochtend schijnt de zon, maar als we rond 10:00 uur aankomen bij het meer, na een mooi ritje overigens, ziet de lucht zwart en begint het te regenen. Gelukkig klaar het snel weer op en kunnen we op pad. De eerste halve kilometer lopen we over een voor rolstoelen en kinderwagens geschikt pad, maar we zien nog geen roze waterlelies. We besluiten om de overige 2,5 km, over een minder begaanbaar pad, ook maar te lopen. Zo nu en dan moeten we even onder een grote boom schuilen voor een buitje, maar daar tussendoor schijnt de zon. We doen er, inclusief pauzes en schuilen voor de regen, een kleine 2 uur over en zien een paar roze waterlelies. Het meer ligt er niet vol mee, zullen we maar zeggen. De wandeling is wel heel erg mooi. Terug bij de auto eten we een broodje. Daarna rijden we verder. Over mooie weggetjes richting Askersund. Als we daar aankomen hoost het ongenadig; in een paar minuten staan alle straten blank. Gelukkig kunnen we bij de Ica voor de deur parkeren en als het even iets minder regent schieten we de supermarkt binnen. Als we klaar zijn met de boodschappen schijnt de zon weer. Via een paar slingers rijden we terug naar de camping waar we rond 15:00 uur aankomen. Tijd voor een boekje, spelletje en spelen in de speeltuin. We eten pasta en laten het ons smaken. Daarna halen we nog een ijsje bij de receptie en dan is het alweer slaaptijd. Een mooie maar af en toe natte dag. Hopelijk morgen droger weer.

Vandaag, dinsdag 2 augustus ondertussen, gaan we weer naar Tiveden Nationaal Park, en nu naar de hoofdingang. Net als de voorgaande dagen begint de dag onbewolkt, maar betrekt het in de loop van de ochtend en regent het een klein beetje als we aankomen op de plaats van bestemming. Dat houdt ons echter niet tegen! We lopen vandaag de ronde van Stenkälle, een route van ruim 2 km. Het is een schitterende wandeling met een paar flinke klim- en klauterpartijen. We lopen over vlonders door sompige gebieden en klimmen naar een mooi uitzichtpunt. Aan het einde gaat de route langs een steile klif; geen wandeling voor mensen met hoogtevrees dus. Helaas moeten we ook nu af en toe schuilen voor de regen, maar het grootste deel van de wandeling lopen we lekker in de zon. Onderweg komen we nog bekenden tegen uit Nieuw-Vennep. Rond 13:00 uur zijn we terug bij de parkeerplaats en het, in aanbouw zijnde, informatiecentrum. We eten een broodje en rijden via een mooie route terug naar de camping. Onderweg denken we serieus een wolf te zien, maar wat een teleurstelling als er een kerel achter de “wolf” blijkt te lopen. Op de camping vermaken we ons nog een tijdje en dan gaan we naar Tiveds Mat, een restaurant op een half uurtje rijden dat ongekend goed is vergeleken met de andere eetgelegenheden hier in Zweden. Terug op de camping gaan de jongens naar bed, en rijd ik nog een rondje in de omgeving en ik zie zowaar een eland. Een mooi einde van deze mooie dag!

Vandaag rijden we in de loop van de ochtend naar Vargavidderna een gebied waar wolven en zelfs lynx voorkomen. Niet dat we verwachten die te zien, maar toch. We komen er rond 10:30 uur aan en lopen in een half uurtje naar de uitkijktoren. Hier hebben we een schitterend uitzicht over het gebied; het lijkt wel een Afrikaanse savanne met uitgestrekte grasvlaktes en hier en daar een boom of struik. Er lopen alleen geen olifanten en leeuwen. Ook geen elanden, wolven of lynx overigens. We drinken en eten wat, en genieten van de rust en het uitzicht. Daarna lopen we terug naar de auto en van daar pakken we het tweede pad naar het meer, ook ongeveer een half uurtje. We lopen niet het meer rond (ca. 7 km) maar gaan naar de vuurplaats bij het meer. Hier zit een eenzame visser een worstje te bakken. Niet een visje, want dat vindt hij niet lekker. We eten ons broodje en laten de man dan weer alleen en lopen terug naar de auto. Via een flinke omweg over prachtige weggetjes rijden we naar Laxa. We komen langs een zeer bijzondere houten kerk (Skagerhults) in Hasselfors en zien twee hertjes en natuurlijk talloze meertjes en mooie weggetjes. In Laxa blijkt veel minder te doen dan verwacht, of eigenlijk helemaal niets, en we gaan snel verder. Uiteindelijk belanden we in Askersund waar we een hapje eten en een souvenir voor de jongens kopen bij een Nederlandse dame. Weer een Nederlander, wat zitten er hier veel. We rijden terug naar de camping en er zit weer een dag op! Nog maar twee te gaan.

De weersvoorspelling voor vandaag ziet er niet best uit, maar ’s ochtends is het toch droog en schijnt de zon. We rijden naar het zuiden komen via allerlei omwegen bij Udenäs. Hier bekijken we een van de sluizen, de sluis die het eerste is gebouwd, van het Götakanaal. Toevallig gaat er net een groot, oud zeilschip doorheen, dus we blijven even kijken. We rijden verder naar het westen en komen uit bij Töreboda. Ondertussen gaan alle sluizen boven in de hemel open en hoost het verschrikkelijk. Als we in Töreboda aankomen is het min of meer droog en min of meer lunchtijd. We eten pannenkoeken, een salade en een super-mega hamburger bij een echte Amerikaanse diner. Heerlijk! Daarna rijden we door naar het noorden op zoek naar het Götakanaal en na enig zoeken vinden we een serie sluizen met een flink hoogteverschil. Best indrukwekkend en we blijven een hele tijd kijken. Pas rond 15:30 uur gaan we weer verder. Via Älgaras rijden we langs de zuidpunt van Unden, het meer waar ook de camping aan ligt en wat een mooi uitzichtpunt zou moeten zijn. En ok, het ziet er best leuk uit, maar ook weer niet zo indrukwekkend. Daarna rijden we via bosweggetjes naar het zuiden over een, volgens de kaart mooie route, en inderdaad is het prachtig. Vlak voor de auto schiet en hertje de weg over. Mooi, maar ook blijven opletten dus! We rijden terug naar de camping en halen daar de bestelde gerookte zalmforel op die we lekker oppeuzelen. Het was een lange dag in de auto vandaag, maar het Götakanaal was echt leuk. Nog een dag te gaan…

Op de laatste dag besluiten we nog een keer terug te gaan naar Vargaviddera met als belangrijkste doel zelf een vuurtje maken bij de vuurplaats aan het meer en worstjes bakken voor de lunch. Rond 11:00 uur parkeren we de auto. We lopen in een half uurtje naar de vuurplaats en onderweg zoeken we droge takken, berkenschors en “oude mannen baard” (trollenhaar). Helaas werkt onze flint niet zoals het moet, maar gelukkig hebben we nog wat lucifers. Al snel hebben we een vuurtje en prikken we de worstjes aan een stok om te bakken. Dat gaat voortreffelijk en we smullen! Rond 14:00 uur doven we het vuur en lopen we terug naar de auto. Via wat bospaadjes rijden we naar Finnerödja waar we tanken en de laatste boodschappen doen. Rond 16:00 uur komen we weer op de camping. We lezen, spelen in de speeltuin en tegen 18:00 uur gaan we naar het restaurant. Dan nog een laatste ijsje en terug in het huisje gaan de mannen onder de douche en pakken wij vast het grootste deel van de tassen in.

We zijn al vroeg wakker maar het duurt toch nog tot bijna 9:00 uur voordat we helemaal klaar zijn om te vertrekken. We nemen afscheid van Hein en Marlies en gaan op weg. Het eerste deel van de rit gaat over de ons bekend kleine weggetjes, maar hoe verder we komen hoe groter en beter begaanbaar de wegen worden en hoe sneller we kunnen rijden. We lunchen ergens in het zuiden van Zweden en rijden zonder enig oponthoud de Ørsundbrug over naar Denemarken. Ook daar rijdt alles soepel door en rond 16:00 uur arriveren we in Vedsted waar we een Kro op het oog hebben. Helaas zit deze helemaal vol, en dus rijden we door naar Aabenraa. In het centrum lopen we een rondje op zoek naar een hotel en restaurant. Uiteindelijk eten we heerlijk in in een hotel waar we toch maar niet blijven slapen omdat we de auto er niet kunnen parkeren. We slapen in een een ander hotel.

De volgende dag rijden we verder. De reis begint voorspoedig maar als we in de buurt van Hamburg komen hebben we wel wat last van de diverse wegwerkzaamheden. Vlak voor Hamburg en ook voor de Elbetunnel staan we twee keer erg lang echt stil door pech en ongelukken precies bij wegwerkzaamheden. Hoe dan ook, we komen niet om 13:00 uur maar pas rond 14:30 uur in Hannover aan. Hannover? Ja, daar bezoeken we Vincent en Francis die na 6 jaar Australië sinds een paar maanden weer in Europa wonen, en op weg van Zweden naar huis komen we praktisch langs Hannover. Het is meteen weer ouderwets gezellig en twee uur vliegen voorbij, maar tegen 17:00 uur moeten we echt verder. Ook nu gaat de reis niet zonder vertraging maar het valt mee en om 22:00 uur zijn we weer thuis. We hebben een fantastische vakantie gehad; drie weken zijn omgevlogen. Nog een paar dagen thuis bijkomen en dan het gewone leven weer oppakken.