Denemarken

Eind juli 2009 gaan we twee weken naar Denemarken. Het is onze eerste vakantie met Lucas en bovendien gaat José ook mee. Het is de tweede keer dat we naar Scandinavië gaan, na een rondreis door Noorwegen in 2008. We hebben de eerste week een huisje gehuurd in Noord-Jutland en de tweede week in Sjælland. Het viel niet mee, deze eerste vakantie met Lucas. Hij moest erg wennen en sliep en at slecht wat ons nou niet precies het ideale vakantiegevoel gaf. Het weer zat de eerst week ook niet mee maar gelukkig hebben we de laatste dagen wel mooi weer gehad en voelde Lucas zich ook wat meer op zijn gemak. Ten slotte valt Denemarken wat tegen vergeleken met de mooie bestemmingen waar we de afgelopen jaren zijn geweest. Toch was het wel goed en fijn om even lekker eruit te zijn.

Noord-Jutland

Vrijdag 24 juli 2009

Op vrijdagochtend zijn we rond 5:00 uur wakker. We ondergaan het normale ochtendritueel en pakken vervolgens de auto in. Lucas slaapt nog even en krijgt om 7:30 uur zijn fruit. Dan om 8:00 uur rijden we weg. De reis gaat voorspoedig en rond 10:00 uur rijden we de grens met Duitsland over terwijl Lucas lekker ligt te slapen. Een uurtje later, we zijn Osnabrück net gepasseerd, stoppen we op een parkeerterrein voor een pauze. We eten allemaal wat en strekken even de benen.

Rond 12:00 uur rijden we weer verder en tussen Bremen en Hamburg komen we diverse wegwerkzaamheden tegen. Hierdoor lopen we aardig vertraging op. Rond 15:00 uur zijn we bij Hamburg, maar Lucas is het ondertussen helemaal zat in de auto. We zoeken snel een plekje om te stoppen en wat te eten. Een uurtje later gaan we weer op pad. Gelukkig gaat het nu weer voorspoedig en tegen 18:00 uur zijn we in Flensburg bij ons hotel Gasthof Tarp. We gaan eerst wat eten in het restaurant en daarna naar onze kamer. Het eten is prima en lekker veel. De kamer is niet overdreven luxe maar voldoet. We pakken het hoognodige uit, nemen een verfrissende douche en gaan slapen.

Zaterdag 25 juli 2009

’s Nachts wordt Lucas twee keer wakker: hij heeft koorts, is niet lekker en moet erg wennen aan een ander bed in een ander omgeving. Midden in de nacht en in de stromende regen zoek ik paracetamol voor hem wat natuurlijk in een tas in de dakkoffer zit. Van 5:00 uur tot 7:00 uur slapen we nog wat en daarna staan we toch maar op. In de stromende regen pakken we de auto weer in en daarna gaan we ontbijten. Als we klaar zijn voor vertrek is het weer droog; we tanken en kunnen dan echt op pad. O nee, toch nog niet want we moeten eerst Lucas nog maar even verschonen.

De rit naar ons huisje in Denemarken is ongeveer 300 km en dus kunnen we onderweg nog wat leuks doen. We besluiten naar de Givskud Zoo te gaan, een dierentuin die min of meer op de route ligt. We komen daar rond 11:30 uur aan en eten eerst wat. In de dierentuin kun je met je eigen auto rondrijden en op sommige plaatsen er zelfs uit om rond te wandelen tussen de dieren. Bijna net een echte safari. Wel erg leuk. Helaas zit het weer niet echt mee en valt er geregeld een bui. De safari sluit af met een rondje door het leeuwenpark. De leeuwen liggen vlak langs de weg en we kunnen ze dus goed zien. Helaas is het erg druk en rijden we dus in file. We sluiten af met een hapje en drankje en gaan weer verder op weg naar ons huisje.

De dierentuin heeft veel tijd gekost en dat betekent dat we pas rond 18:00 uur in Tranum aankomen. Lucas is het helemaal zat en laat dat ook duidelijk merken. Lekker voorbereid als we zijn, lezen we nu pas dat we de sleutel in een ander dorp moeten ophalen, en dat betekent nog meer autorijden. We halen de sleutel en lakens en handdoeken op en bestellen in de plaatselijke pizzeria een paar pizza’s. Die nemen we mee naar ons huisje dat nog lastig te vinden blijkt te zijn. Het ligt op een soort vakantiepark waar sommige huisjes (waaronder gelukkig die van ons) al helemaal klaar zijn, maar een deel nog niet. Dit varieert van lege percelen tot kale funderingen tot kant en klare huizen en alles daar tussen in. Gelukkig blijkt ons huisje erg mooi te zijn. Pas rond 19:30 uur gaan we eindelijk het huisje binnen. Lucas gaat naar bed, wij pakken de auto uit en warmen de pizza’s op en gaan daarna ook lekker slapen.

Zondag 26 juli 2009

Als we wakker worden, veel te vroeg natuurlijk, is het mooi weer. Wel staat er erg veel wind, waardoor het niet echt lekker is om buiten te zitten. ’s Ochtends, na het gebruikelijke ochtendritueel, gaan Mandy en José boodschappen doen. Lucas slaapt en ik vind toch een plekje in de zon en uit de wind. Erg lekker, zeker ook omdat Lucas wel 2 uur slaapt. Later gaan we lunchen en rommelen we wat in en rond het huis en ’s middags gaan we even naar het strand. Goed ingepakt tegen de wind en de zandstorm. We kijken wat rond in de omgeving en gaan weer naar huis. De eerste echte vakantiedag zit er al weer op.

Maandag 27 juli 2009

Pas (!) rond 6:00 uur worden we wakker. Helaas is het buiten grauw en grijs. ’s Ochtends gaan José en ik even naar de plaatselijk VVV en verder doen we niet veel bijzonders. ’s Middags rijden we een rondje in de omgeving. Via allerlei kleine weggetjes, die niet altijd op de kaart staan, komen uit bij Bulbjerg. Dit is een redelijk hoge krijtrots aan de kust. In de Tweede Wereldoorlog zijn hier bunkers gebouwd. Nu huizen er vele meeuwen. Bulbjerg staat in alle folders en vakantieboekjes en is best aardig zonder nou heel spectaculair te zijn. We lopen er wat rond en moeten tot slot nog even rennen naar de auto omdat er een heel donkere lucht aan komt. De hoosbui blijft uit; het blijft bij een paar spetters.

Vervolgens kronkelen we verder en komen we uit bij het vogelreservaat Vejlerne; een groot gebied net ten noorden van het Limfjord. Hier liggen diverse plassen, meren en natte graslanden. Er staan diverse vogelobservatiehutten. We stoppen even bij een ervan en tevens het informatiecentrum, langs de provinciale weg 11. Omdat het tijd is om naar huis te gaan, blijven we niet lang en gaan we terug. Rond 16:00 uur zijn we weer terug bij het huisje. We spelen wat en daarna is het etenstijd maar Lucas denkt daar heel anders over en heeft geen zin. ’s Avonds gaan Mandy en José in de sauna en ga ik lekker een stukje lezen.

Dinsdag 28 juli 2009

Lucas heeft eindelijk weer een hele nacht doorgeslapen, hoewel hij wel rond 5:00 uur wakker is. Opstaan dus maar. Gelukkig is het vandaag weer mooi weer en staat er niet te veel wind. We gaan vandaag naar het natuurreservaat Thy – het oudste natuurreservaat van Denemarken – in het noordwesten bij Hanstholm gelegen. We rijden iets na 10:00 uur weg, na Lucas’ fruithapje. Het is een klein uurtje rijden en vlak voor Hanstholm stoppen we even om te tanken en om een flinke chocoladedonut te verorberen. Vervolgens rijden we naar de VVV in Halstholm, maar die blijkt nog gesloten. Gelukkig liggen er wel wat folders buiten. We maken van de gelegenheid gebruik voor een sanitaire stop en gaan weer verder.

We volgen de weg langs de kust naar Klitmøller. De omgeving is schitterend. In Klitmøller draaien we naar het oosten en dwalen (en verdwalen) over allerlei kronkelweggetjes tot we uiteindelijk uitkomen bij Nors Sø en de Tved Klitplantage. Hier lopen we een rondje van ongeveer een uur via de Isbjerget vanwaar we een mooi uitzicht hebben over het gebied. Lucas zit in de rugdrager en vindt het wel prima zo. Halverwege valt hij in slaapt met zijn hoofd helemaal scheef. Na de wandeling gaan we terug naar Klitmøller waar we heerlijk lunchen in een restaurantje. Daarna lopen we nog even naar het strand; er wordt behoorlijk gesurft op zee. Dan is het tijd om naar huis terug te gaan. Lucas heeft het wel gehad maar Woezel en Pip bieden uitkomst en hij valt halverwege de cd in slaap. ’s Avonds gaan de dames weer in de sauna en lees ik maar weer een hoofdstukje.

Woensdag 29 juli 2009

Gisteren was een lange dag, dus vandaag doen we rustig aan. Het is ook weer grijs en grauw buiten. ’s Ochtends maken José en ik een wandeling door de Fosdal Klitplantage (aan de weg van Tranum naar Hjortdal) en zien onder andere een aantal grafheuvels. Daarna doen we nog wat boodschappen. ’s Middags gaan Mandy en José nog even uitwaaien op het strand. ’s Avonds na het eten ga ik nog een keer naar het vogelreservaat Veljerne. Als ik daar aankom regent het flink maar gelukkig is het rustig en is de observatiehut bij het informatiecentrum droog. Ik zie diverse vogels waarvan de lepelaars het meest interessant zijn. Later rijd ik nog naar een aantal andere observatieplekken waaronder Krap tårnet, in het gebied maar echt spannend is het allemaal niet.

Donderdag 30 juli 2009

De weervoorspellingen voor vandaag zijn erg slecht, maar het valt mee. Het is wel grijs maar droog. We gaan daarom maar op pad en gaan vandaag naar het uiterste noorden. We rijden naar Aalborg en verder via de snelweg E45 naar het noorden. Bij Frederikshavn eindigt de snelweg en vervolgen we onze wegen over weg nummer 40. We rijden eerst door tot het uiterste noorden: Grenen. Hier is het druk en een behoorlijk toeristisch circus. We moeten zelfs betalen om te parkeren! In een stevige storm lopen we een stukje van het parkeerterrein door de duinen richting de zee. Zoals we eerder al zagen liggen hier ook diverse bunkers uit de Tweede Wereld Oorlog. Vanaf dit punt kunnen we het samensmelten van de Skagerrak en het Kattegat zien. We kunnen over een smal stuk strand helemaal tot het einde lopen maar dat is ons nu te ver. Bovendien is het nou niet echt lekker weer.

Na een korte sanitaire stop rijden we terug. We komen weer door Skagen en dit blijkt om te zien een erg leuk dorpje. Helaas is het er druk en het stinkt er vreselijk. We besluiten dus nog even door te rijden. Dan begint het ook te hozen. Dat zal er al een tijdje aan te komen want de lucht werd steeds donkerder. Tijd om te lunchen. We rijden richting Rådbjerg Mile en komen uit in Kandestederne. Hier lunchen we luxe en uitgebreid en erg lekker. Daarna rijden we terug naar Rådbjerg Mile. Tijdens een korte droge periode kijken we hier even snel rond. Het blijkt een enorme, zich langzaam verplaatsende, zwerfduin te zijn en tevens een prachtig natuurgebied. Door de bosaanplant zwerft de duin overigens tegenwoordig niet meer. We hebben geen tijd en het kan elk moment weer gaan hozen dus gaan we weer verder.

Eerst gaan we nog even naar de Laurentiuskerk in Skagen die deels is overdekt met zand van weer een zwerfduin (Den tilsandede kirke). Ergens halverwege de toren kan je nu naar binnen. Het hele schip van de kerk ligt onder het zand. Indrukwekkend om te weten maar van de buitenkant niet echt indrukwekkend om te zien. Gelukkig schijnt net wel even de zon als we er rondkijken.

We rijden weer verder, weer in de regen en slaan vlak bij Ålbæk af naar het westen via weg nummer 597 richting Hirtshals. Daar draaien we naar het zuiden richting Hjørring en daarna naar de kust naar Lønstrup. Vlak ten zuiden van Lønstrup bekijken we de Rubjerg Fyr (vuurtoren). Deze vuurtoren is ook half in het zand begraven en dan ook niet meer in gebruik. Om bij de vuurtoren te komen, moeten we een korte maar erg steile wandeling tegen de duinen maken. Ook hier is het weer druk, maar wel de moeite waard. En gelukkig is het weer droog als we hier zijn. De lucht is gitzwart en als we terug naar de auto lopen begint het te spetteren. Omdat het laat in de middag is, gaan we snel naar huis. We doen onderweg een boodschapje en Woezel en Pip helpen ons weer door de autorit heen, want Lucas is wel klaar met autorijden en onze excursies.

Vrijdag 31 juli 2009

De laatste dag op Jutland en we doen rustig aan. We moeten de boel inpakken, opruimen en schoonmaken. Het weer valt mee maar daar hebben we vandaag niet echt veel aan, hoewel we in de middag wel even in het zonnetje kunnen zitten. ’s Avonds als Lucas heeft gegeten, gaan we naar Tranum Strand om lekker te eten in het restaurant daar. We eten prima en Lucas vermaakt zich met de kleurrijke schilderijen en de gasten aan andere tafels. Na het eten lopen we nog even het strand op, waar de ondergaande zon en wolken voor mooie plaatjes zorgen. Daarna op tijd naar bed want moeten staan we op tijd op – hoewel we dat ongewild al een hele week doen.

Seeland

Zaterdag 1 augustus 2009

We gaan redelijk op tijd op pad en het zonnetje schijnt. We rijden via Aalborg naar Randers over de E45. Daarna draaien we richting de kust over weg nummer 16 en weg nummer 21. In de buurt van Ebeltoft aan de kust stoppen we. Het plan is om in het natuurgebied Mols Bjerge een stukje te wandelen en wat te eten, maar we kunnen eigenlijk geen geschikt punt vinden om een uurtje te lopen. We besluiten dus maar om aan de kust te parkeren. Lucas krijgt een fles en wij eten onze broodjes. Daarna lopen en zitten we wat aan het water en we drinken nog een kopje thee op een terras. Om 13:30 uur stappen we weer in de auto en rijden het laatste stukje naar de haven van Ebeltoft. Hier rijden we de veerboot op van 14:00 uur naar Sjællands Odde (Seeland). In een klein uurtje zijn we er. Na nog een uurtje zijn we in Vig Lyng waar we de sleutel van ons huisje ophalen.

Een paar minuten later rijden we de oprijlaan van onze villa op. Wat een prachtig huis en mooi gelegen in het bos. Na het uitladen van de auto gaan de dames terug om het beddengoed en het kinderbedje en de kinderstoel op te halen. Lekker handig dat we dat moeten ophalen en dat het niet gewoon in het huisje staat. Gelukkig is het dichtbij. Ze doen ook meteen een boodschapje want etenstijd nadert alweer. We installeren ons en gaan lekker eten en dan is het tijd voor Lucas om te gaan slapen en niet veel later ook voor ons. De tweede vakantieweek begint.

Zondag 2 augustus 2009

Voor de tweede dag op rij is het mooi weer. We zitten lekker in de tuin en lopen een stukje door de omgeving. Ons huisje staat in iets wat een kruising is tussen een villawijk en een bungalowpark. Lekker ruim en veel groen en grote, mooie huizen met grote tuinen. We lopen richting de zee maar waar de huizen en tuinen stoppen ligt een gebied met heideachtige planten en water waardoor we niet op het strand kunnen komen. ’s Middags rijden Mandy en ik wat rond in de omgeving en doen we een boodschapje, terwijl Lucas ligt te pitten en José de honneurs waarneemt voor het oppassen. ’s Avonds gaan we in Vig eten. We komen uit in een soort van Grieks restaurant, waar we heerlijk eten maar waar het vreselijk warm is. We eten min of meer ombeurten omdat we ook buiten met Lucas moeten rondlopen omdat hij het binnen niet echt naar zijn zin heeft. De eerste dag in Sjælland is alweer voorbij.

Maandag 3 augustus 2009

Vandaag gaan we naar het noordoosten richting Nykøbing en Rørvig. We vertrekken pas rond 11:00 uur want we doen lekker rustig aan. De eerste stop is de VVV in Nykøbing, die overigens slecht te vinden is en we doen meteen boodschappen. Lucas krijgt zijn fles en een schone luier en we rijden door richting Rørvig. Hier slaan we af naar het zuiden richting Nakke. Net ten zuiden van Nakke maken we een wandeling bij Hov Vig. Eerst lopen we een rondje rond Slettemosegård terwijl Lucas in de kinderwagen lekker slaapt. Daarna kijken we nog even in de vogelkijktoren naar het vogelreservaat van Hov Vig. Vervolgens rijden we een rondje via Rørvig en Korshage waar we even op het strand kijken en weer terug naar Rørvig. Onderweg zien we een ree oversteken. We rijden terug naar huis waar we rond 16:30 uur aankomen. Even zitten en daarna is het tijd om te koken en eten.

Dinsdag 4 augustus 2009

Helaas is het grijs weer vanochtend, maar gelukkig nog wel droog. We gaan vandaag niet echt op pad, ook al omdat gisteren best een lange dag was. Tegen het einde van de ochtend lopen José en ik een rondje rond een van de strandmeren. Al met al best een stevige wandeling maar wel erg mooi. Thuis eten we een late lunch en ’s middags gaan we met z’n allen nog een keer naar de kust om een ander rondje te lopen met Lucas in de rugdrager. Hij slaapt het grootste deel van de wandeling. Later spelen we nog wat in de tuin en verder doen we niet veel.

Woensdag 5 augustus 2009

Het is weer mooi weer vandaag. Erg mooi zelfs en we besluiten een boottochtje te gaan maken. We rijden naar Havnsø waar we de boot van 11:30 uur naar Nekselø willen nemen. We hebben niet genoeg contact geld bij ons maar zullen toch wel kunnen pinnen in Havnsø? Nee dus. Met een pas op de boot betalen dan? Ja dat kan wel, helaas alleen met een Deense creditcard en niet een internationale kaart van Visa. Balen want we kunnen weer terug naar huis. Rond 13:00 uur zijn we weer thuis en omdat het erg mooi weer is, blazen we het badje voor Lucas op. Water erin, parasol erbij, speelkleed ernaast en klaar. Lucas uit de kleren en voor het eerst buiten in een badje. Hij vindt het fantastisch en spettert lekker rond. Ook kruipen in het badje en een goede hap in de zijkant zijn erg leuk! Na een tijdje wordt het toch te koud en gaat hij er weer uit. Dat was leuk! ’s Avonds lopen Mandy en ik nog even over het strand bij de ondergaande zon.

Donderdag 6 augustus 2009

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Het is weer mooi weer en dus besluiten we, nu met genoeg contact geld op zak, nog een keer naar Havnsø te rijden en nu nemen we inderdaad de boot van 11:30 uur naar Nekselø. Na ongeveer 45 minuten varen komen we op het eilandje aan. Lucas gaat in de kinderwagen en we gaan op pad. Er zijn twee wandelingen te maken – eventueel te combineren tot één langere wandeling en we besluiten richting het noorden te lopen. We klimmen een stukje en lopen dan redelijk vlak een stukje van de kust naar het noorden. Het uitzicht is mooi. Na een halfuurtje gaan we even op het gras zitten voor een hapje en een drankje en daarna lopen we weer verder. Al snel komen we bij de noordelijke punt aan, waar we weer zuidwaarts gaan maar nu langs de westkust. Hier lopen we over een smal paadje vlak langs een steile klif. Het pad is soms zo smal dat we er niet met de kinderwagen overheen kunnen rijden. We tillen de wagen dan een stukje. Het pad is wel uitdagender en spannender dan het eerste deel aan de oostkust. Door het tillen en worstelen met de kinderwagen vorderen we maar langzaam, maar gelukkig zijn we op tijd halverwege het eiland waar we dwars over steken naar de haven. Hier ligt de boot al te wachten en we gaan weer aan boord. Ondertussen is er ook wat bewolking komen opzetten als de boot rond 14:30 uur weg vaart richting Havnsø. We rijden vervolgens naar huis en hebben nog genoeg tijd om even het badje te vullen zodat Lucas nog even kan spelen en spetteren. Hij vindt het prachtig en is dan ook niet blij als hij er weer uit moet. Ook deze dag zit er weer op, nog een dag en we moeten alweer naar huis.

Vrijdag 7 augustus 2009

De laatste dag en het is weer mooi weer. Gelukkig hebben we de laatste dagen mooi weer. Lucas vindt ook weer een beetje zijn draai en wij rusten eindelijk ook wat uit. Het lijkt zowaar wel een echte vakantie! Op deze laatste dag besluit ik alleen naar het zuiden te rijden naar een aantal meren en natuurgebieden bij Tissø. Eerst ga ik nog even een boodschapje doen. Maar als ik weg wil rijden gaat het raam stuk; het raam komt scheef te zitten en wil niet meer omhoog of naar beneden. Toch maar eerst een boodschapje en daarna naar een garage. Volgens het Saabboekje is er een Saabgarage in Ringsted, niet al te ver van Tissø dus ga ik daar maar heen. Het kost ruim een uur om in Ringsted te komen en daarna nog een halfuurtje om de garage te vinden. Zij kunnen wel helpen maar pas in de middag en ze verwachten dat het een paar honderd euro gaat kosten. Toch maar even naar Nederland bellen en van onze eigen garage hoor ik dat het heel waarschijnlijk een afgebroken pinnetje is dat een paar euro kost en in een half uurtje is te vervangen. Toch maar even de discussie aan gaan en de heren gaan meteen aan de slag en na bijna een uur ploeteren hebben ze inderdaad 2 pinnetje vervangen. Snel wat eten en dan eindelijk op weg naar Tissø.

Daar aangekomen, het is rond 12:30 uur, valt er bar weinig te zien. Een paar ganzen en andere watervogels in een saai meer, een stukje bos eromheen dat ook niet veel voorstelt en een leuk stroompje waar je eigenlijk niets van kan zien en niet bij kan. Kortom, passend bij deze hele dag. Ik besluit niet te lang te blijven en ga gewoon terug naar onze villa om nog even in de zon te zitten. Daarna pakken we wat in en ruimen we op en ’s avonds gaan we in de buurt lekker eten. Als Lucas slaapt ruimen we de rest op en pakken we de auto vast in en dan lekker naar bed.

Zaterdag 8 augustus 2009

Het is rond middernacht als Lucas wakker wordt. Pijn, huilen, koorts. Dus net al op de heenreis kan ik in het donker, maar nu zonder regen, uit de ingepakte auto de thermometer en paracetamol zoeken. Daarna, het is rond 2:00 uur, loop ik een stukje met Lucas in de kinderwagen. Hij valt in slaap maar niet voor lang en rond 5:00 uur besluiten we maar weg te gaan. Nu nog gaan slapen heeft geen zin. We ruimen de laatste restjes op en gaan weg. We laten de stoel en het bedje staan en brengen het beddengoed terug naar het huisjescentrum.

De reis gaat voorspoedig en al snel zijn we in het zuiden bij Rødby. We missen net de boot van 9:15 uur maar om 9:45 uur gaat de volgende. In 45 minuten varen we naar Puttgarden in Duitsland. Hier rijden we in een lange en langzame optocht verder richting snelweg nummer 1 en richting Hamburg. Bij Hamburg is het tijd voor de lunch en in een snikheet wegrestaurant eten we wat. Daarna vervolgen we onze weg en komen we tussen Hamburg en Bremen weer voorbij diverse Baustelle, met de nodige vertraging tot gevolg. Via Bremen rijden we naar Osnabrück en daar slaan we af naar het westen. Vlak voor de Nederlandse grens gaan we lekker eten. Het is rond 17:30 uur en tijd voor een flinke pauze. Na ruim een uur gaan we weer verder. Rond 21:00 uur zijn we weer thuis. De eerste vakantie met Lucas zit erop. Het viel niet altijd mee, voor niemand van ons en gelukkig hebben we nog een weekje vrij om thuis bij te komen. Denemarken vonden we nou ook niet echt heel speciaal. Desalniettemin was het wel gezellig en goed om er even echt uit te zijn.