Texel

Een weekje Texel

Begin juli verhuisden we naar ons nieuwe huis. De weken ervoor en erna houdt dat ons behoorlijk bezig, net als de lijst met klusjes die we nog moeten doen. In de laatste week van de schoolvakantie gaan we nog even lekker een weekje naar Texel. Weg van huis, weg van de lijst.

Op vrijdag rijden we na de lunch naar Den Helder waar we zonder noemenswaardige vertraging de boot op rijden. Ruim een half uur later komen we aan bij onze camping. We waren een paar jaar geleden hier ook dus we kennen de camping en omgeving. We installeren ons, doen een boodschapje en gaan eten bij Inn de knip. Althans bij wat vroeger zo heette en nu De Bank van Texel heet. Niet meer zo goed als toen maar ook best goed.

‘s Nachts hoost het vreselijk en ook als we ‘s ochtends opstaan hebben we regen en onweer. Tussen twee buien door haalt Daniel broodjes. Later in de ochtend gaan we naar Den Burg. We lopen een rondje, beetje shoppen, en lunchen lekker bij De Smulpot. In de middag klaar het weer op en wandelen we vanaf ons huisje in een half uurtje naar het strand. Daar zwemmen we in de zee; best fris maar ook wel erg lekker.

Het grootste deel van de nacht blijft het droog maar vroeg in de ochtend regent het weer flink, en de rest van de dag regent het met tussenpozen. Met Daniel gaan we naar de “knuffelboerderij” waar we kijken hoe ze schapen drijven en waar we knuffelen met lammetjes, cavia’s en kippen. Lucas voelt zich niet zo goed en blijft thuis. We lunchen thuis en ’s middags doen we eigenlijk niets vanwege het weer, alleen gaat Daniel tussen de buien door even kort zwemmen in het zwembad op de camping.

De volgende dag schijnt de zon. ‘s Ochtends lopen we een rondje rond natuurcentrum De Marel net ten noorden van Den Burg. Daarna doen we een boodschapje en lunchen we thuis. Na de lunch gaan we lekker naar het strand. Daniel en ik lopen het half uur vanaf de camping terwijl Mandy en Lucas met de auto gaan omdat Lucas niet helemaal fit is. Aan het einde van de middag, als we ons thuis hebben opgefrist, gaan we lekker eten bij strandpaviljoen Paal12. Een beetje alternatief maar best lekker.

Dinsdag schijnt de zon eindelijk weer. Mandy en ik gaan een rondje lopen bij de Mokbaai, onderdeel van het Nationaal Park de Duinen van Texel. We parkeren de auto aan de zuidwestkant van de Mokbaai en lopen naar de uitzichtspunten van de Horsmeertjes. Een fijne wandeling, niet te lang, niet te druk. We zien en vooral horen heel veel vogels maar vooral ganzen en meeuwen. Op de terugreis stoppen we nog even bij het vogelkijkpunt De Geul maar ook hier vooral meeuwen en ganzen. Thuis lunchen we en ’s middags gaan Daniel en ik nog een keer zwemmen in zee. We eten die avond thuis.

De volgende dag begint met veel regen maar later in de ochtend klaart het op. En dat is maar goed ook, want we rijden naar De Cockdorp, helemaal in het noorden van Texel voor een boottochtje op zoek naar zeehonden. Met een oude vissersboot varen we een stukje richting Vlieland en ergens halverwege op een aantal zandbanken liggen diverse gewone en grijze zeehonden. Wat gaaf om van zo dichtbij te zien! Rond 13:00 uur varen we weer, terwijl de lucht snel betrekt het het even later hoost. Gelukkig duurt het niet lang en kunnen we weer droog naar de auto lopen. Op de weg terug naar huis zien we vlak bij de weg een grote roofvogel zitten op een paaltje. Thuis gaan Daniel en ik nog een keer zwemmen. Dit keer lopen we niet een half uur een en een half uur terug maar nemen we de auto. ’s Avonds eten we heerlijk bij strandpaviljoen Paal9.

Op de laatste dag gaan we ’s ochtends naar De Slufter, eveneens onderdeel van het nationale park de Duinen van Texel. We lopen totaan de zee en zien talloze vogels. En veel mensen, want de slufter is een van de attracties van Texel. Als we bijna terug bij de auto zijn moeten we nog even doorlopen want er komt een buitje aan. En omdat het toch lunchtijd is, lopen we meteen door naar binnen bij het Sluftercafé. We eten een broodje en rijden naar huis. Voor de verandering gaan Daniel en ik zwemmen en Mandy gaat naar de markt in Den Hoorn. Alle straten in en rond Den Hoorn staan vol auto’s dus dat belooft wat, maar het valt toch wat tegen. Ons laatste avondmaal nuttigen we weer bij Paal9, omdat we daar gisteren zo lekker hebben gegeten.

Vrijdag staan we op tijd op. Daniel haalt nog een keer broodjes, we lunchen, maken ons klaar, pakken in, ruimen op en rijden 9:15 uur weg. De halen de boot van 9:30 uur met gemak. Met wat oud brood vermaken we ons met de meeuwen rond de boot. In ruim een uur rijden we vervolgens naar huis. Het zit erop. Werk en school beginnen bijna weer. De actielijst voor het huis bestaat nog steeds. Maar we zijn er wel even lekker uit geweest. En ondank het soms slechte weer was dat wel lekker en nodig.