Waterleidingduinen zonsopkomst

Repelstraat

Al enkele jaren zoeken we een vrijstaande woning waar we nog jaren kunnen wonen. Net voor de zomer van 2022 vinden we die woning aan de Repelstraat. In september tekenen we de koopovereenkomst, in december zitten we bij de notaris en vanaf dat moment gaan we aan de slag om van het huis ons droomhuis te maken.

Voorwerk

In juli 2022 bekijken we een vrijstaande “semi-bungalow” in het oudere deel van Nieuw-Vennep. Hoewel oud en gedateerd, bevalt het ons, en we doen een bod. Terwijl we in de auto zitten onderweg naar Kroatië, belt de makelaar om te vertellen dat de verkoper ons bod hebben geaccepteerd. Terwijl we genieten van natuur en zon, zee en strand, vermaken we ons daarom tijdens de vakantie ook met het nadenken over een nieuwe indeling, een keuken, badkamer, vloer en alles wat er nog meer bij een nieuw huis komt kijken.

Net na de zomer lijkt er een potentiël kink in de kabel te komen: er zit, of zat, een olietank in de grond. De eigenaars kunnen geen bewijs vinden van het verwijderen van die tank en hebben geen schoongrondverklaring. Dat betekent dat zij dit moeten laten onderzoeken. Enkele weken gaan voorbij en wij gebruiken die tijd om verder te puzzelen, te onderzoeken, te rekenen en tekenen.

Eind oktober blijkt dat er inderdaad geen olietank in de grond zit, en dat de grond schoon is. Dat betekent dat de koop door kan gaan. Op 2 december zitten we bij de notaris om de hypotheekakte en de leveringsakte te tekenen en om 11:00 uur lopen we met de sleutel naar buiten. Het huis is van ons, en het werk kan beginnen!

Slopen

Aan het begin van de middag komen onze ouders even kijken en niet veel later staat de aannemer op de stoep. Om “een fles stuk te slaan” en te vieren dat het huis nu van ons is. Een uurtje later beginnen we toch maar met wat sloopwerkzaamheden. In het weekend werken wij hard door en halen we vloeren eruit, muren neer en aan het einde van het weekend hebben we een hele 9m3 container vol afval!

Op maandag begint de aannemer echt. Met vijf man! En wat gaat het snel. In no-time, zit ook container twee vol en al snel ook container drie. Alle binnenmuren en voorzetwanden verdwijnen als sneeuw voor de zon. Wij helpen mee waar mogelijk maar kunnen niet op tegen de snelheid en ervaring van de aannemer. Toch voelt het goed om met zo’n grote sloophamer een muur te slopen!

Naast het slopen, hebben we het ook druk met het uitzoeken van een trap, deuren, nog wat details voor de kozijnen en dakkapel, en de keuken en badkamer.

Bouwen

De aannemer zit ondertussen ook niet stil en al voor de kerst rondt hij het sloopwerk vrijwel af en start het opbouwen van voorzetwanden met isolatie en binnenmuren.

In de eerste weken van het nieuwe jaar, bouwen we gestaag door aan ons huis. Na de voorzetwanden met isolatie, start de aannemer met de nieuwe binnenmuren. Daarna gaat de vloer er in delen uit, legt hij de nieuwe waterleidingen en riolering en maakt hij een begin met de elektra. De vloer gaat weer dicht en ook de binnenmuren stukje voor stukje. We moeten een hoop keuzes maken: waar moeten de lichtpunten komen, waar de stopcontacten en schakelaars.

We krijgen een nieuwe trap, en de aannemer verwijdert de oude open haard en schoorsteen. En hij begint met het metselwerk. In februari is een groot deel van het metselwerk afgerond. En ligt de nieuwe vloer er beneden in, en staan alle wanden. Begin maart ligt de vloerverwarming er ook in, en half maart wordt de vloer afgewerkt. De muren en plafonds zijn ondertussen stuc-klaar. Ondertussen is de aannemer ook boven begonnen met isoleren en bouwen, maar het wachten is daar toch wel op de dakkapel die (pas) in de eerste week van mei komt.

In april komt de stucadoor om de hele benedenverdieping te stucten en wat een enorm verschil maakt dat. Ook heeft de tegelzetter de badkamer en toiletruimte benenden helemaal getegeld en ook dat maakt een enorm verschil. Alle electra zit er ondertussen ook in. Het wachten is nog op de aannemer van Liander en PWN om het gas af te sluiten, de hoofdkraan van buiten naar binnen te verplaatsen en de elektrische aansluiting te verzwaren.

Kozijnen en dakkapel

Eind april komen eindelijk de nieuwe kozijnen. In een paar dagen tijd worden alle deuren en ramen beneden vervangen en het ziet er meteen heel anders uit. En een week later komt ook de nieuwe dakkapel. In twee dagen tijd wordt de oude dakkapel verwijderd, het halve dak weggezaagd en een nieuwe dakkapel opgebouwd. Wat een enorme ruimte geeft dat! We wisten dat de dakkapel groot zou zijn, maar zó groot…