Waterleidingduinen zonsopkomst

Bas en Mandy.nl

Repelstraat

Al enkele jaren zoeken we een vrijstaande woning waar we nog jaren kunnen wonen. Net voor de zomer van 2022 vinden we die woning. In september tekenen we de koopovereenkomst, in december zitten we bij de notaris en vanaf dat moment gaan we aan de slag om van het huis ons droomhuis te maken.

Voorwerk

In juli bekijken we een vrijstaande “semi-bungalow” in het oudere deel van Nieuw-Vennep. Hoewel oud en gedateerd, bevalt het ons, en we doen een bod. Terwijl we in de auto zitten onderweg naar Kroatië, belt de makelaar om te vertellen dat de verkoper ons bod hebben geaccepteerd. Terwijl we genieten van natuur en zon, zee en strand, vermaken we ons daarom tijdens de vakantie ook met het nadenken over een nieuwe indeling, een keuken, badkamer, vloer en alles wat er nog meer bij een nieuw huis komt kijken.

Net na de zomer lijkt er een potentiël kink in de kabel te komen: er zit, of zat, een olietank in de grond. De eigenaars kunnen geen bewijs vinden van het verwijderen van die tank en hebben geen schoongrondverklaring. Dat betekent dat zij dit moeten laten onderzoeken. Enkele weken gaan voorbij en wij gebruiken die tijd om verder te puzzelen en te onderzoeken, te rekenen en tekenen.

Eind oktober blijkt dat er inderdaad geen olietank in de grond zit, en dat de grond schoon is. Dat betekent dat de koop door kan gaan. Op 2 december zitten we bij de notaris om de hypotheekakte en de leveringsakte te tekenen en om 11:00 uur lopen we met de sleutel naar buiten. Het huis is van ons, en het werk kan beginnen!

Slopen en bouwen

Aan het begin van de middag komen onze ouders even kijken en niet veel later staat de aannemer op de stoep. Om “een fles stuk te slaan” en te vieren dat het huis nu van ons is. Een uurtje later beginnen we toch maar met wat sloopwerkzaamheden. In het weekend werken wij hard door en halen we vloeren eruit, muren neer en aan het einde van het weekend hebben we een hele 9m3 container vol afval!

Op maandag begint de aannemer echt. Met vijf man! En wat gaat het snel. In no-time, zit ook container twee vol en al snel ook container drie. Alle binnenmuren en voorzetwanden verdwijnen als sneeuw voor de zon. Wij helpen mee waar mogelijk maar kunnen niet op tegen de snelheid en ervaring van de aannemer. Toch voelt het goed om met zo’n grote sloophamer een muur te slopen!

Naast het slopen, hebben we het ook druk met het uitzoeken van een trap, deuren, nog wat details voor de kozijnen en dakkapel, en de keuken en badkamer. De aannemer zit ondertussen ook niet stil en al voor de kerst rondt hij het sloopwerk vrijwel af en start het opbouwen van voorzetwanden met isolatie en binnenmuren.