Waterleidingduinen zonsopkomst

Repelstraat

Al enkele jaren zochten we een vrijstaande woning waar we nog jaren kunnen wonen. Net voor de zomer van 2022 vonden we die woning aan de Repelstraat. In september tekenden we de koopovereenkomst en in december zaten we bij de notaris. Vanaf dat moment gingen we samen met onze aannemer aan de slag om van het huis ons droomhuis te maken. Julie 2023 verhuisden we en nu wonen we in ons droomhuis.

Voorwerk

In juli 2022 bekijken we een vrijstaande “semi-bungalow” in het oudere deel van Nieuw-Vennep. Hoewel oud en gedateerd, bevalt het ons, en zien we de potentie. We doen een bod en terwijl we in de auto zitten onderweg naar Kroatië, belt de makelaar om te vertellen dat de verkoper ons bod heeft geaccepteerd. Terwijl we genieten van natuur en zon, zee en strand, vermaken we ons daarom tijdens de vakantie ook met het nadenken over een nieuwe indeling, een keuken, badkamer, vloer en alles wat er nog meer bij een nieuw huis komt kijken.

Net na de zomer lijkt er een potentiële kink in de kabel te komen: er zit, of zat, een olietank in de grond. De eigenaar kan geen bewijs vinden van het verwijderen van die tank en heeft geen schoongrondverklaring. Dat betekent dat zij dit moeten laten onderzoeken. Enkele weken gaan voorbij en wij gebruiken die tijd om verder te puzzelen, te onderzoeken, te rekenen en tekenen.

Eind oktober blijkt dat er inderdaad geen olietank in de grond zit, en dat de grond schoon is. Dat betekent dat de koop door kan gaan. Op 2 december zitten we bij de notaris om de hypotheekakte en de leveringsakte te tekenen en om 11:00 uur lopen we met de sleutel naar buiten. Het huis is van ons, en het werk kan beginnen!

Slopen

Aan het begin van de middag komen onze ouders even kijken en niet veel later staat de aannemer op de stoep. Om “een fles stuk te slaan” en te vieren dat het huis nu van ons is. Een uurtje later beginnen we toch maar met wat sloopwerkzaamheden. In het weekend werken wij hard door en halen we vloeren eruit, muren neer en aan het einde van het weekend hebben we een hele 9m3 container vol afval!

Op maandag begint de aannemer echt. Met vijf man! En wat gaat het snel. In no-time, zit ook container twee vol en al snel ook container drie. Alle binnenmuren en voorzetwanden verdwijnen als sneeuw voor de zon. Wij helpen mee waar mogelijk maar kunnen niet op tegen de snelheid en ervaring van de aannemer. Toch voelt het goed om met zo’n grote sloophamer een muur te slopen!

Naast het slopen, hebben we het ook druk met het uitzoeken van een trap, deuren, nog wat details voor de kozijnen en dakkapel, en natuurlijk de keuken en badkamer.

Bouwen

De aannemer zit stil en al voor de kerst rondt hij het sloopwerk vrijwel af en start het opbouwen van voorzetwanden met isolatie.

In de eerste weken van het nieuwe jaar, bouwen we gestaag door aan ons huis. Na de voorzetwanden met isolatie, start de aannemer met de nieuwe binnenmuren. Daarna gaat de vloer er in delen uit, en legt hij de nieuwe waterleidingen en riolering en maakt hij een begin met de elektra. De vloer gaat weer dicht en ook de binnenmuren stukje voor stukje. We moeten een hoop keuzes maken: waar moeten de lichtpunten komen, waar de stopcontacten en waar de schakelaars.

We krijgen een nieuwe trap, en de aannemer verwijdert de oude open haard en schoorsteen. En hij begint met het metselwerk van een paar deuren die ramen worden. In februari is een groot deel van het metselwerk afgerond. En ligt de nieuwe vloer er beneden in, en staan alle wanden. Begin maart ligt de vloerverwarming er ook in, en half maart wordt de vloer afgewerkt. De muren en plafonds zijn ondertussen stuc-klaar. Ondertussen is de aannemer ook boven begonnen met isoleren en bouwen, maar het wachten is daar toch wel op de dakkapel die (pas) in de eerste week van mei komt.

In april komt de stukadoor om de hele benedenverdieping te stuken en wat een enorm verschil maakt dat. Ook heeft de tegelzetter de badkamer en toiletruimte beneden helemaal getegeld en ook dat maakt een enorm verschil. De aannemer kan dat de rest van de badkamer beneden afmaken. Alle elektra zit er ondertussen ook in. Het wachten is nog op de aannemer van Liander en PWN om het gas af te sluiten, de hoofdkraan van buiten naar binnen te verplaatsen en de elektrische aansluiting te verzwaren.

Kozijnen en dakkapel

We laten alle kozijnen en het glaswerk vervangen zodat het beter isoleer en er weer een tijdje tegen kan. Eind april komen dan eindelijk de nieuwe kozijnen. In een paar dagen tijd worden alle deuren en ramen beneden vervangen door de kozijnenboer en het ziet er meteen heel anders uit. En een week later komt ook de nieuwe dakkapel. In twee dagen tijd wordt de oude dakkapel verwijderd, het halve dak weggezaagd en een nieuwe dakkapel opgebouwd. Wat een enorme ruimte geeft dat! We wisten dat de dakkapel groot zou zijn, maar zó groot…

Afbouwen

Nu de nieuwe kozijnen erin zitten en de dakkapel erop staat, is het tijd om de boel netjes af te bouwen. Beneden zijn alle muren gestuct en geschilderd en ligt de vloer er ook al in.

Boven is de aannemer ondertussen ook druk aan het bouwen. De muren staan, zijn voorzien van alle elektra en deels al gestuct. De komende tijd maken ze dat ook netjes af en ondertussen bouwen ze ook de badkamer boven. Daarvoor hebben we ook een enorme marmere plaat ontvangen als “tegel” achter de wasbak.

En na weken, nee maanden wachten, staat ook plotseling de aannemer van Liander en PWN op de stoep om de gasleiding af te sluiten en de waterleiding en elektra aan te passen. Helaas niet met de juiste mensen en materialen dus hij moet nog een keer terugkomen. Als dat ook zo lang duurt…

Begin juni komt de keuken en in één (lange) dag wordt deze ook geinstalleerd. En de week erna begint de schilder met het keimen van het huis. Het wordt een heel ander huis zo!

Begin juli, de keuken is klaar, de badkamer boven bijna, het keimen is klaar. We zijn een heel eind, maar hebben nog wel een hoop kleine dingen te regelen, zoals plinten, gordijnen, lampen, vensterbanken. De aannemer moet de garage nog doen, want daar komt de warmtepomp en boiler te staan, en heeft binnen ook nog heel wat werk. Maar, het einde is in zicht!

Begin juli zijn alle muren op twee na klaar: twee muren in Daniels kamer behangen we zelf, met spectaculair behang. Ondertussen plaatst de aannemer de zonnepanelen op het dak en werkt hij nog een hele lijst punten af. Na de vakantie nog een flink lijstje met restpuntjes en de warmtepomp.

Verhuizen

En op 21 juli verhuizen we. Drie verhuisauto’s vol rijden de paar kilometer van de oude naar de nieuwe woning. Die nacht slapen we in ons nieuwe huis, tussen stapels dozen. Gelukkig hebben we nu even de tijd om uit te pakken en ons te settelen. Na een week staat het huis nog steeds vol met dozen maar nu grotendeel leeg. De verhuizer komt ze halen en we hebben ruimte! Zelf werken we aan plinten, vensterbanken, gordijnen en opruimen, inpakken en schoonmaken. We krijgen ook bezoek, bloemen en kaarten (bedankt!) en voelen ons al echt thuis in ons nieuwe huis.