Zweden 2019

Dit jaar gaan we, na een jaartje Spaanse zon, weer naar Zweden. We maken een rondreis door het zuiden van Zweden, bezoeken Stockholm, maken een driedaagse kanotocht en sluiten af op het strand.

Heenreis en Isaberg

Op vrijdag 12 juli, de eerste dag van de schoolvakantie rijden we zo rond 9:00 uur weg. En een half uurtje later rijden we de straat weer in want we hebben een fleece-trui laten liggen. Met dus bijna een uur vertraging gaan we op pad. De reis verloopt voorspoedig. Zonder noemenswaardige vertraging komen we rond 12:45 uur bij Drammer Berge, de parkeerplaats en het benzinestation een kilometer of 70 voorbij Osnabrück. Na een pauze van ongeveer een uur rijden we verder. Bij Bremen hebben we wat last van wegwerkzaamheden maar al met al gaat het best goed. Bij Hamburg echter staan we stil, en later nog een paar keer. Uiteindelijk komen we tegen 18:00 uur aan bij ons hotel in Puttgarden. Een nogal stalinistisch hotel, in leeftijd, uiterlijk en luxe. We kunnen wel direct eten, gaan lekker douchen en scheren daarbij Daniel wel heel erg kaal en gaan dan lekker slapen.

Na een vrij aardige nacht volgt een prima ontbijtje. Na het ontbijt pakken we in en hebben dan nog ruim een uur om de paar minuten naar de haven te rijden. We besluiten maar gewoon te gaan en kijken of we een boot eerder kunnen pakken. En dat lukt. De overtocht gaat soepel, een klein zonnetje, geen golven en in drie kwartier varen we naar Denemarken. We rijden vervolgens in één keer door naar Kopenhagen en vervolgens over de brug naar Malmö, Zweden. Een half uurtje later stoppen we om te tanken en een broodje te eten. En na een pauze van alles bij elkaar een uurtje, rijden we daarna zonder enig oponthoud naar Isaberg Mountain Resort, ons verblijf voor de komende dagen. Rond 15:30 komen we aan, we checken in en rijden door naar ons huisje en laden de auto uit. Dan gaan we even spelen in de enorme speeltuin van het resort. Helaas begint het net dan te regenen, terwijl we de hele dag in de zon hebben gereden. Jammer, maar de jongens hebben toch even kunnen spelen na zo’n hele dag in de auto. We koken, lezen een boek en doen een spelletje en gaan dan lekker slapen. De reis zit erop; eens kijken wat de komende dagen ons gaan brengen.

Na een prima nacht blijken de weervoorspellingen niet echt te kloppen: in plaats van lekker, weer regent het. En gaat het steeds harder regenen. Toch gaan we rond 9:30 uur op pad. We rijden naar de Ica in Gnosjö waar we broodjes en worstjes kopen. Daarna rijden we door naar Lövö in het zuiden van Store Mosse National Park. Rond 10:30 uur komen we daar aan en schijnt de zon. We lopen in zo’n 2 uur de 5,2 km van Blådöpet Runt. Een leuke wandeling deels over een boardwalk vanwege de moerassige ondergrond. Tegen 13:00 uur komen we aan bij de boerderij en “camping” Lövö. Hier proberen we een vuurtje te maken maar al het hout is te nat en dus lukt het niet. Geen broodjes met gebraden worstjes dus, maar gelukkig hebben we ook gewoon beleg meegenomen. Als we net in de auto zitten, begint het te regenen en daarna echt vreselijk te gieten en ook te onweren. Net op tijd binnen dus! Rond 15:30 uur komen we weer bij ons huisje aan. We spelen en lezen wat en dan gaan de jongens in de speeltuin spelen. We eten we in het restaurant van de camping en gaan dan slapen. Het weer leek niet op de voorspellingen, maar we hebben een mooie wandeling gemaakt en toen scheen de zon!

Na weer een prima nachtje staan we rond 9:00 uur bij de receptie om te informeren naar de activiteiten op het park. We kopen kaartjes voor de spiksplinternieuwe rodelbaan, maar die gaat pas om 11:00 uur open. Tot die tijd vermaken we ons in het bos achter het huisje waar de jongens een dam bouwen in de “enorme rivier” en waar we takjes en mos zoeken voor een vuurtje. Om 11:00 uur gaan we rodelen. Gaaf! Daarna lopen we nog even naar het meertje vlakbij het park. Omdat het een beetje miezert, gaan we niet proberen een vuurtje te maken, maar eten we gewoon thuis. In de middag vermaken we ons in en om ons huisje. We eten ‘s avonds burrito’s en al op tijd, en gaan dan op weg naar Store Mosse. We gaan naar de uitkijktoren bij Häradsö in het noorden van het park. Over allerlei heel smalle landweggetjes rijden we naar de parkeerplaats waar zowaar ook andere auto’s staan. Daarna lopen we in een half uurtje naar de uitkijktoren. Onderweg komen we twee oudere stellen tegen, de eigenaren van de andere auto’s vermoedelijk. Op de uitkijktoren is het fris. We zien, heel in de verte een hertje en twee ooievaars maar verder niet veel. Daarom gaan we al vrij snel weer terug naar de auto en rijden we naar huis. De jongens liggen pas om 21:30 uur in bed, maar het was wel een mooie rit, wandeling en omgeving. Op naar morgen.

Om iets na 8:30 uur gaan we op pad, na weer een prima nachtje. De zon schijnt als we ons even later melden bij de “activiteitenhut” van de camping. We melden ons om te gaan klimmen in het klimbos van de camping. Daarna krijgen we materiaal en uitleg en na de instructie kunnen we los op de diverse parcours. We proberen ze allemaal (behalve die voor 12+). Na bijna 3 uur zit de tijd er echt op en zijn we moe, maar voldaan. Mandy heeft ondertussen alle etenswaren naar het strandje gebracht en als we daar aankomen maken we een vuurtje bij de vuurplaats. Dat lukt wonderbaarlijk goed en even later eten we broodje worst. Daarna gaan we naar het huisje, een hele klim omhoog. We doen even niets en willen eigenlijk gaan wandelen, maar omdat het erg mooi weer is, en we best moe zijn van het klimmen, besluiten we naar het strandje te gaan. We zwemmen en ballen en genieten van het mooie weer. De watertemperatuur valt nog wat tegen, maar dat houdt Daniel en mij niet tegen. Mandy en Lucas hebben we meer moeite. Rond 16:30 uur nemen we een warme douchen in het huisje en daarna maken we lasagne. Na het eten doen Mandy en de jongens een spelletje en doe ik boodschappen en rijd ik nog een rondje waarbij ik niets zie. Weer een mooie dag voorbij.

We staan op tijd op en rijden rond 9:00 uur weg richting Store Mosse. Daar maken we een wandeling Svartgölsleden en aansluitend Östra Rockne runt in totaal zo’n 4,5 km. We lopen deels door het bos en ook deels over planken over het veen. Bij een meertje nemen we even pauze en bellen we opa die vandaag jarig is. Ruim een uur later komen we weer bij de auto aan en rijden we in een paar minuten naar het informatiecentrum. Hier kijken we in de uitkijktoren en naar de vogeltjes bij het centrum zelf, en eten we een broodje aan de picknicktafels. Omdat de energie van de mannen wat afneemt, gaan we terug naar de camping. Daar doen we nog een rondje rodelen en daarna gaan Lucas en Mandy een dutje doen en Daniel en ik even zwemmen in het meertje. We eten weer lekker in het restaurant en na het eten gaan we nog één keer naar Store Mosse. We wandelen een stukje van Lilla Lövö runt waar we 3 jaar geleden ook hebben gewandeld en daarna rijden we naar Kvarnö in het oosten van het park. Hier in de uitkijktoren hebben we volgens de ranger bij het informatiecentrum de beste kans om elanden te zien. Het is een schitterende locatie, maar elanden zien we niet. Ook al omdat we eigenlijk te vroeg weg gaan (rond 21:00 uur) omdat de jongens echt te moe zijn. Een half uur rijden later kan iedereen zijn bed in. Einde van het eerste deel van onze reis.

Gålö en Stockholm

We staan op tijd op, maken ons klaar, pakken de spullen, ruimen op en maken het huisje schoon. Rond 9:30 uur zijn we helemaal klaar en checken we uit. We draaien de 26 op naar het noorden en in een uurtje rijden we naar Jönköping. Hier doen we een boodschapje en dan gaan we verder. We rijden een heel eind over de E4. Bij Norsholm, ergens halverwege de rit, stoppen we om te tanken en een broodje te eten. Toevallig aan het Götakanal. De reis gaat voorspoedig en al snel komen we in buurt van Stockholm. Via een lange en ingewikkelde tunnel met allerlei afslagen onder de grond, rijden we de stad weer uit en een half uurtje later arriveren we op de plaats van bestemming: Gålö Havsbad. We checken in, laden de auto uit, installeren ons in het schattige huisje, met groot grasveld en speeltuin direct voor de deur en gaan nog even zwemmen in zee. De camping ligt vlak aan zee met een mooi strand en de zon schijnt volop. Dat hebben we wel verdiend na een dagje auto. We eten in het restaurant van het park, spelen nog wat in de speeltijd, en gaan dan naar bed. Morgen nieuwe avonturen…

We hebben niet zo goed geslapen; het was warm in het huisje en het bed is véél te klein. We staan desondanks op tijd op en rijden na het ontbijt naar Västerhaninge en nemen daar de trein naar Stockholm. Daar lopen we naar het oude centrum Gamla Stan en dwalen wat door de straatjes. Het is er erg druk, warm en schreeuwend duur. We eten een wafel of churro, kijken in diverse souvenirwinkels, en zien het koninklijk paleis en diverse kerken. Min of meer toevallig komen we om een paar minuten voor 12:00 uur weer bij het paleis waar heel veel mensen staan: de wisseling van de wacht start bijna. Met veel ceremonie inclusief de legerkapel wisselt de wacht. Leuk om eens te zien. Daarna lunchen we ergens een broodje, lekker maar erg duur. We nemen na de lunch de veerboot naar Djurgarden. We kregen bij de VVV de tip om hier Skanse te gaan bekijken maar dat blijkt een groot park/museum/dierentuin te zijn. Duur en de jongens zijn te moe voor nog een paar uur rondlopen. We nemen dus de tram terug naar het centraal station en dan de trein terug naar Västerhaninge en rijden dan terug naar de camping. Hier gaan Lucas en ik even zwemen in zee en daarna maken we wat te eten. Na het eten spelen de jongens wat in de speltuin en in het speelhuis en dan gaan we slapen. Als de jongens al een tijdje in bed liggen, ga ik nog een rondje reiden in de buurt, op zoek naar Elanden. En, na een kwartiertje rijden, zie ik een “dikke bak” in een zijweggetje staan met de raampjes open. Even kijken, en in de verte staat een eland! Ik kijk een tijdje en rijd verder. Als ik omdraai en terugkeer kijk ik nog even en dan staat de eland op, en even later staat ook een kleintje op! En nog even later lopen beide elanden mijn richting op. Ze komen niet echt heel dichtbij, maar wel gaaf.

We hadden vooraf geen echte plannen voor de tweede dag in Gålö en besluiten na wat onderzoek naar Tyresta Nationalpark te gaan op een klein half uurtje rijden richting Stockholm. Een enorm parkeerterrein en een superdeluxe informatiecentrum voorspellen grote drukte. Logisch, want het nationalpark ligt op een steenworp afstand van Stockholm én het is weekend. Op advies besluiten we het de populairste wandeling – Sömlandsleden – te lopen met een klein uitstapje naar het Arsjön meer, alles bij elkaar zo’n 8 km. We komen diverse plekken tegen waar mensen hebben overnacht of dat gaan doen, waar mensen lekker zitten te eten of gewoon genieten van de natuur. De prachtige natuur. Want ondanks dat het hier veel drukker is dan in Store Mosse, is het wel, ook, heel erg mooi! Tegen 13:00 uur zit de wandeling er op. Helaas blijkt de vuurplaat bezet en kunnen we onze worstjes niet klaarmaken. We kopen daarom maar een broodje bij het cafe en eten het op het terras op. Daarna gaan we terug naar Gålö. Hier gaan Daniel en ik naar het strand en Lucas en Mandy even uitrusten in het huisje. Daarna maken we ons op om te gaan eten in het restaurant. En waar dat de vorige keer razendsnel ging, duurt het nu eeuwig. We wachten 1 uur en 20 minuten op ons eten! Het smaakt wel voortreffelijk en we krijgen excuses, gratis drankjes en een toetje. Speeltijd is er niet meer, en we gaan direct naar huis en naar bed. Deel 2 is voorbij, morgen op naar deel 3.

Angra en de berenboot

We staan op tijd op. Na het ontbijt gaan de jongens naar de speelhal en ruimen wij op, pakken we in en maken we schoon. Dat doen we binnen het uur; we raken nog bedreven! Goed 9:00 uur checken we uit en gaan we op pad. We rijden naar en dwars door Stockholm over de 73 en daarna over de E4 naar het noorden. Bij Uppsala tanken we en doen we een boodschap. Daarna rijden we verder over de E4 naar het noorden. Vlak voor Idenor lunchen we op een parkeerterrein langs de snelweg aan een meertje. Meer mensen hebben dat bedacht en het is bijzonder druk op het parkeerterrein, bij de restaurants (de rij bij de Burger King staat tot buiten!) en de toiletten. Iets verderop slaan we af naar het westen op de 84 richting Ljusdal. De reis gaat (verder) erg voorspoedig en goed 15:00 uur komen we aan bij Wildlife Sweden Camp Ängra. We drinken een kopje thee, kunnen de spullen alvast in ons appartement leggen hoewel we daar vannacht niet slapen. Huh? Nou dat zit zo, rond 17:00 uur stappen we in voor een ritje van 10 minuutjes en vervolgens varen we in een paar minuten naar een hutje op een vlot waar we vannacht slapen. Of niet slapen, want vanaf dit hutje heb je goede kans beren en veelvraten te zien. We installeren ons, zien meteen een paar spechten en gaan daarna wat eten. En dan begint het wachten, heel lang wachten. Daniel gaat slapen, Lucas ook, maar staat toch op. Tegen 23:00 uur wordt ons geduld beloond: we zien een veelvraat. En nog een. Of dezelfde die terugkomt. Rond middernacht is het echt te donker en gaan we even slapen. We zetten de wekker op 5:00 uur, maar om 3:30 uur maakt Mandy mij wakker omdat ze de veelvraat weer ziet. Met meer licht dan eerder zien we hem nu goed. We hebben helaas geen beren gezien.

De rest van de dag doen we niet veel. We rijden een rondje, doen een boodschapje en de jongens spelen in de speeltuin en zitten achter hun schermpje en we vissen even in de rivier maar besteden meer tijd aan het loskrijgen van de haak en lijn uit het riet dan het het vissen zelf. ’s Avonds eten we heerlijk in het restaurant van de camping. We gaan vroeg naar bed.

Driedaagse kanotocht bij Arvika

Als we klaar zijn, zo rond 9:00 uur, nemen we afscheid. We rijden naar we westen over de 84 door een prachtige omgeving en even later draaien we naar het zuiden over de E45, de inlandsvägen. De reis gaat voorspoedig; we hebben alleen een paar minuten vertraging in Morsa. Tegen 15:00 uur komen we aan bij Ingestrand Camping in Arvika. We checken in en laden uit en gaan dan naar het kanocentrum om ons te melden voor de tocht van morgen. Dan doen we een boodschapje in Arvika. In het huisje koken we zo goed en zo kwaad als dat gaat in deze keuken. Nog even spelen in de speeltuin die weer vlakbij ons huisje ligt en dan slapen. Morgen start ons kano-avontuur.

Na het ontbijt halen we het huisje leeg en gooien en we alles in de auto en maken we nog even schoon. We checken uit en rijden naar het kanocentrum een paar minuten verderop. Hier melden we ons en na even wachten krijgen we, samen met twee Belgische groepen, instructie. Dan gaan we de spullen halen, zoals tenten, kooktoestel, peddels en reddingsvesten. Als alle deelnemers alles hebben, laden we de hele mikmak in 3 busjes en gaan we op pad. We rijden ongeveer en uur tot bij Fafängen. Hier krijgen we nog wat uitleg over het kanovaren zelf en over het gebruik van het karretje bij transport over land. En dan gaan we op pad. Het is dan ongeveer 13:00 uur en we gaan dus niet op pad, maar eten eerst een broodje. Na de lunch peddelen we rustig naar het zuiden over het Borgsjön. In het zuiden van het meer moeten de kano’s het water uit, op de karretjes en aan de ander kant van de dam er weer in. Dat valt allemaal niet meer, maar het lukt. We varen door een echt schitterende omgeving, Lillforsälven. De perfecte plaats voor wildlife maar helaas midden op de dag. Dan varen we een stukje op Nyesjön en dan moet de boot er weer uit en aan de andere kant van de waterkrachtcentrale er weer in. We varen verder over Övre Vassbotten en komen rond 19:00 uur aan bij een piepklein eilandjes in het zuiden van het meer. Hier staat een shelter en vuurplaats en hier gaan we overnachten. We maken een vuurtje, maken met het kooktoestel onze hamburgers klaar en gaan dan slapen. Nou ja slapen? Het is bloedheet, er vliegen een miljard muggen en echt lekker liggen we niet. De jongens vallen uiteindelijk in slaap, zo rond 23:00 uur en wij doen af en toe een kort dutje.

Tegen 5:00 sta ik maar op, slapen lukt toch niet. Ontbijtje, kopje thee en de boel weer inpakken en rond 7:00 uur gaan we weer op pad. Na een klein stukje varen komen we bij een stroomversnelling aan, waar Mandy en Lucas vastlopen. Hilarisch moment natuurlijk. Daarna varen we over Bergsjön, een groot meer en niet echt spectaculair. In het zuiden van het meer moet de boot er weer uit voor een relatief lang landtransport dit keer: 450 meter. Daarna varen we een groot meer op, Gunnern, waar we bij een shelter lunchen en even zwemmen. Na dit meer varen we door weer een mooi stukje – Varforsen – een smal riviertje door het bos. Ook nu is het weer midden in de middag en dus geen wildlife te zien. We varen door een sluisje dat gewoon op staat en hebben een tweede stroomversnelling. Ook dit keer stelt het niet veel voor, maar het is wel leuk. Dan mogen we weer sjouwen. Het uit het water trekken van de boot blijft het zwaarste gedeelte; het transport op het karretje stelt niet zoveel voor. We varen een klein stukje over Bjälvern en hebben vrij snel daarna alweer het volgende landtransport te pakken. Vervolgens peddelen we een heel eind door een mooi riviertje – Vaggeälven – maar weer geen wildlife. Aan het einde van het riviertje, inderdaad, de boot moet er weer uit. Een extra uitdaging deze keer want het gaat over een onverhard paadje dit keer en niet over een weg. Hierna varen we nog een klein stukje over Nysockensjön en dan meren we aan bij een wederom piepklein eilandje om te overnachten. Het is dan al 19:00 uur en we hebben dus ruim 12 uur gevaren. We zetten de tent op, maken eten, doen nog even een frisse duik en gaan naar bed. Kapot!

Na een redelijke nacht staan we goed 6:00 uur op en de jongens slapen dan nog. We ontbijten, breken de boel weer af en laden de boten vol. Om ca 7:30 uur varen we weer. We laten het grote meer al snel achter ons en varen dan door een brede rivier. Na een tijdje varen komen we aan bij het laatste en langste landtransport. De boot uit het water lukt maar net, maar de 1200 meter vervoeren op de karretjes gaat vanzelf. Bij een vriendelijke dame kunnen we onze watervoorraad aanvullen, en dat is wel nodig met dit warme weer. Het is al 3 dagen onbewolkt en +30 graden. Na het landtransport hebben we “nog maar” 9 km te gaan, allemaal over Älgafjorden. Gelukkig waait het niet, dus hebben we geen last van golven of tegenwind. Ook geen verkoelend briesje overigens. We vorderen langzaam maar gestaag. Iets voor 12:00 uur lunchen we bij een shelter en dan nog één keer knallen. Nou, dat knallen valt wat tegen, we komen bijna niet vooruit van vermoeidheid en pijn in het lijf. En Daniel valt zelfs in slaap als hij even uitrust. Hij slaapt gewoon een uur ofzo liggend in de kano! Goed 15:00 uur komen we eindelijk bij het kanocentrum aan. We hebben het gered! Maar, zijn we klaar? Nee, we moeten de boel uitladen, schoonmaken en inleveren. In de brandende zon, Alles moet naar boven. Alles doet pijn. Om 16:00 uur zijn we echt klaar en eten we een welverdiend ijsje. Dan rijden we de paar minuten naar de camping waar we hetzelfde huisje krijgen als een paar dagen geleden. Iedereen gaat lekker douchen, we bestellen pizza en de jongens kunnen eindelijk weer even op een schermpje. En we gaan op tijd slapen. Wat een avontuur!

Strand en naar huis

Na lekker in een bed geslapen te hebben, staan we op en pakken we in. Dat duurt iets langer dan de voorgaande keren en “pas” om 10:00 uur checken we uit en gaan we weg. We rijden naar het zuiden over de 175 en draaien een heel eind verderop de E45 op, naar Gotenburg en richting Malmö en slaan een stukje voorbij Halmstad af naar het oosten de 24 op. Bij Hässleholm voegt de 24 in op de 21. Bij Kristianstad draaien we naar het zuiden en hoeven we nog maar een half uurtje. We rijden inclusief pauzes zo’n 7 uur. Rond 17:00 uur komen we aan bij First Camp Ahus. We checken in en krijgen de sleutel van ons strandhuisje. Bijna op het strand maar net niet helemaal. We pakken uit en doen we snel een boodschapje. Na het eten werpen we nog snel een blik op het strand en dan is het alweer bedtijd. Slapen valt niet mee want in het restaurant direct naast ons huisje vindt een optreden plaats, dat zich vooral laat kenmerken door “hard” en “vals”.

De eerste dag in Ahus begint met een ochtendduik in de zee. Heerlijk. Het is lekker weer, maar voor hoelang nog? Donkere wolken komen eraan en het weerbericht ziet er niet best uit. Gisteren overigens nog wel; dat verandert per dag. Als we allemaal klaar zijn, lopen we een klein rondje over de enorme camping, doen we een beetje niets, ook al omdat het ondertussen regent en onweert. We lunchen op tijd en daarna gaan we midgetgolfen. Na deze sportieve prestatie rijden we een klein rondje in de omgeving en doen we boodschappen. Dan is het tijd om nog wat te lezen of een spelletje te doen; de mannen zijn heel blij dat ze weer op de tablet kunnen na dagen van onthouding tijdens het kano-avontuur. ‘’s Avonds gaan we lekker eten in het restaurant. Gelukkig zonder livemuziek vandaag.

Als we zo tegen 8:00 uur opstaan, schijnt de zon volop. Eindelijk strandweer en eerst tijd voor een frisse ochtendduik. En daarna lekker naar het strand waar we de hele dag blijven en scheppen, zwemmen, beachballen en een boekje lezen. Behalve bij de lunch, dat doen we bij ons huisje, maar dat ligt zo ongeveer op het strand. ’s Avonds koken we zelf lekker taco’s en na een paar spelletjes en een boekje lezen gaan we lekker slapen. Gelukkig stopt de muziek dit keer al om 22:00 uur.

‘s Nachts heeft het geregend, en als we wakker worden is het grijs. Samen met Daniel neem ik (toch) een frisse duik. We doen rustig aan, lezen een boekje, spelen een spelletje en spelen even in de speeltuin op de camping. Na de lunch gaan we even naar het Naturum Vattenriket in Kristianstad. We kijken even rond, bezoeken een paar plekjes in de omgeving, maar voor de mooie natuur moet je toch niet in dit deel van Zweden zijn. ’s Avonds eten we nog een keer in het restaurant op de camping en we zijn op tijd weer weg voordat de muziek begint. Omdat het vies en koud weer is, is het optreden vandaag binnen en hebben we er in ons huisje bijna geen last van. Nog een dag te gaan en dan gaan we alwaar naar huis.

De laatste dag begint bewolkt. Geen reden om niet toch een frisse duik te nemen! Als we klaar zijn, rijden we naar Degeberga om de Forsakar waterval te bekijken. We lopen een rondje van een uurtje en zien een leuk maar niet spectaculair watervalletje. Terug op het parkeerterrein eten we een tussendoortje en dan rijden we naar huis via het tankstation. Thuis lezen we een stukje en dan lunchen we. Na de lunch lopen Mandy en ik over het strand terwijl de mannen zich in het huisje vermaken (of vervelen). Later doen Daniel en ik een klein boodschapje. We pakken vast wat tassen in; hoeven we dat morgenochtend niet te doen. We eten thuis, we douchen, doen een spelletje en lezen een boekje en de dag zit er alweer op. Helaas maar één dag echt strandweer gehad en de andere drie dagen een beetje suf doorgebracht. Morgen weer naar huis.

We staan op tijd op en maken ons klaar. Omdat we gisteren alles al hebben ingepakt, rijden we tegen 8:00 uur al weg. We checken uit en rijden naar Kristianstad en vandaar via de E22 naar Malmö. Over de brug en door de tunnel rijden we Denemarken binnen en min of meer recht naar het zuiden naar Rodby waar we rond 11:00 uur aankomen. We hebben de boot gereserveerd voor 12:45 uur, maar op de heenreis konden we er ook eerder op en dat lukt nu ook. Aan boord lunchend we, een beetje vroeg maar we hebben vroeg ontbeten en moeten toch wachten. Eenmaal van de boot, rijden we in een enorme, trage, optocht Duitsland binnen. Als er twee rijbanen beschikbaar komen, kunnen we een beetje doorrijden en alles gaat voorspoedig. Zelfs rond Hamburg hebben we nauwelijks problemen; dat is wel eens anders geweest! Pas rond Bremen en het stuk tussen Bremen en Osnabrück levert allerlei vertraging op. We gaan daarom maar eten net na Osnabrück, ook als is het pas goed 17:00 uur. Na het eten gaan de laatste 2,5 uurtjes weer soepel en rond 20:00 uur komen we thuis. Het zit erop!