Waterleidingduinen zonsopkomst

Lang weekend Drenthe

Midden in de meivakantie en tussen het vervangen van onze kozijnen en het plaatsen van de dakkapel in, gaan we er even tussenuit voor een lang weekend naar Drenthe.

Vrijdag in de loop van de ochtend gaan we op pad. De auto volgelanden alsof we drie weken weggaan. In ruim twee uur rijden we naar het zuidwesten van Drenthe. Onze eerste stop is Theehuys Anserdennen waar we rond 12:30 uur aankomen voor de lunch. Daarna rijden we naar ons onderkomen voor de komende dagen: EuroParcs De Wiltzangh. Hier hebben we een huisje mét hot tub gehuurd en die moet dus aan. We pakken uit, doen een boodschapje, verkennen het park en wachten tot de hot tub ondertussen opwarmt. Dat duurt best lang. Want we hebben alle tijd om de koken, te eten en als het eigenlijk al bedtijd is, is de tub (min of meer) warm genoeg en springen we er nog even in. Een goed einde van onze eerste vakatantiedag.

Dwingelderveld

De volgende ochtend als iedereen klaar is, gaan we op pad om Nationaal Park Dwingelderveld te verkennen. Een van de mooie plekjes in Drenthe. We rijden naar Kraloo net ten oosten van het park en vandaar de weg naar het noorden. Waar de weg stopt parkeren we de auto. We wandelen hiervandaan naar het noorden langs het Holtveen waar soms kraanvogels zitten. Maar nu niet. Ten noorden van Holtveen liggen nog een paar meren en na even zoeken vinden we ook de Kibbelhoek, waar soms prachtige lelies groeien. Maar nu niet. We lopen terug naar het zuiden. Ons kaartje is niet je-van-het en we kronkelen ondertussen dus wel wat en Lucas krijgt last van zijn knie maar uiteindelijk komen we weer bij de auto aan.

We rijden een paar minuten en stoppen bij restaurant Olde Posthuus voor de lunch. En na de lunch rijden we terug naar ons huisje. De mannen gaan aan de slag om de hot tub weer warm te krijgen. Dat moet makkelijk gaan dan gisteren want het water is nog steeds rond de 30 graden en inderdaad tegen het einde van de middag is de hot tub klaar voor gebruik. Zelf loop ik eerst nog een klein rondje over het Dwingelderveld en duik ik later nog even in de tub. Als iedereen weer schoon is, gaan we naar de Happy Grill in Pesse, een all-you-can-eat restaurant in de buurt. Het is er erg druk maar het smaakt ook allemaal prima. Eenmaal thuis gaan we op tijd slapen want iedereen is best moe.

Na een goede nacht schijnt de zon heerlijk als we opstaan. We doen vandaag rustig aan. Na het ontbijt lopen Mandy en ik vanaf de camping naar de schaapskooi en vandaar naar het westen richting de Leisloot en daarna al kronkelend terug naar de camping. We rommelen wat, lunchen een broodje en doen dan een boodschapje.

Rond 14:00 uur rijden we richting Lhee ten westen van het nationale park en vanaf de parkeerplaats lopen we 1 km naar de radiotelescoop. Hij draait, dat is leuk. Maar verder is het ook niet heel spectaculair. Volgens de folder van het park zie je hier soms adders zich opwarmen in de zon, maar nu niet. We rijden terug, stoken de hot tub lekker op en aan het einde van de middag plonzen we daar nog even in. En daarna gaan we lekker eten bij Lunings tapascafe. Als we thuiskomen stoken we de hottub nog één keer lekker op.

Giethoorn en Weerribben

De volgende ochtend pakken we alles in en proppen we de auto weer vol. We leveren de sleutel in en verlaten Drenthe en gaan op weg naar Giethoorn in Overijssel. Zo rond 10:30 uur komen we daar aan. We hebben een fluisterbootje gehuurd en na een korte uitleg gaan we op pad. We nemen de rode route en varen eerst door Giethoorn zelf. Lucas had al een filpmje laten zien van de chaos die daar soms heerst als tientallem bootjes door de smalle sloten varen. En stoppen om te kijken, een foto te maken, uit te stappen, of gewoon dwars in de sloot komen te liggen. Het valt mee met de drukte maar een beetje een rommeltje is het wel.

Na een tijdje verlaten we het centrum en varen we de natuur van het Nationaal Park de Weerribben en Wieden in. We zien een paar reeën, en talloze vogels, waaronder heel veel ooievaars, witte en blauwe reigers, lepelaars, verschillende ganzen, buizerds, fuut en kievit. We stoppen onderweg een paar keer om even te benen te strekken, te plassen en een broodje te eten en komen rond 15:00 uur weer bij de botenverhuur terug. Tijd om naar huis te gaan, waar we rond 17:00 uur aankomen. We waren slechts een lang weekend weg maar het voelt wel echt als vakantie. Heerlijk!