Florida 2018

Dit jaar slaan we de kou en kerstdrukte even over en gaan we lekker naar de warmte, net als vier jaar geleden, naar Florida. We maken een rondreis met stad, strand en alligators in de natuur.

23 december

We staan op tijd op maar dan blijkt dat we een berichtje hebben dat onze vlucht 1,5 uur later vertrekt. Goede service! We doen dus rustig aan en zijn rond 10:30 uur op Schiphol. We vertrekken op tijd (maar dus anderhalf uur te laat). De piloot vertelt dat ze extra brandstof hebben om sneller re vliegen en inderdaad, we vertrekken anderhalf uur later dan gepland maar zijn om 17:00 uur, slechts een half uur later dan gepland, op Orlando.

We zijn het enige vliegtuig dat op dit tijdstip aankomt, maar desondanks duurt de douane eindeloos. Voordeel daarvan is wel dat de koffers al op ons wachten en ook de auto ophalen gaat vlotjes. We hebben een dikke Nissan Murano met navigatie dus die drie kwartier naar het hotel zijn een eitje.

Niet dus. We komen tien miljard tolpoortjes tegen waar we elke keer een dollar of anderhalve dollar moeten betalen. Het adres blijkt ook niet te kloppen en we kunnen het hotel niet vinden. Na wat zoeken en vragen komen we dan toch bij het Red Lion hotel aan maar dat blijkt een ander Red Lion hotel te zijn. Uiteindelijk komen we om 21:30 uur bij het goede Red Lion hotel aan. Zo’n 4 uur later dan oorspronkelijk verwacht.

24 december

Na een erg korte nacht, we zijn om 4:00 uur wakker, staan we uiteindelijk om 7:00 uur op om te ontbijten. Na het het ontbijt gaan we naar een Alamo kantoor vlakbij en daar blijk dat we bij de tolpoorten gewoon door kunnen rijden, we krijgen de rekening vanzelf. Via de Walmart gaan we dan eindelijk naar ons doel van vandaag: Kennedy Space Center.

Rond 10:30 uur komen we daar aan. We lopen rond en bekijken alles, zien een paar films, doen een bustourtje over het enorme terrein langs diverse lanceerplekken en zien ook echte raketten waaronder de Apollo en Spaceshuttle.

Rond 16:00 uur gaan we terug en we zwemmen nog even in het zwembad bij het hotel en dan eten we Mexicaans bij het hotel. Rond 19:30 uur gaan we naar bed want we zijn uitgeteld.

25 decembr

We zijn rond 3:00 uur wakker, maar gelukkig slapen we nog even door. Na het ontbijt zwemmen we in het zwembad lekker in het zonnetje en gelukkig gaat de glijbaan en “lazy river” nog even open. Daarna pakken we in en rond 11:00 uur gaan we op pad.

We rijden niet rechtstreeks naar het volgende hotel maar willen onderweg nog wat leuks zien. Veel soeps is het eerst deel overigens niet. Rond 10:30 uur is het lunchtijd en toevallig komen we langs een parkje in Ford Meade en hier zien we schildpadjes in het meer. Leuk!

Daarna rijden we verder naar door naar Myakka River State Park. Echt mooi en stapvoets rijden we hierdoor. We zien een alligator een slang en allerlei vogels. Rond 15:30 uur zijn we het park door en rijden we in een half uurtje naar Siesta Key Palms hotel in Sarasotta. Even zwemmen en opfrissen en dan op zoek naar een restaurant dat open is op eerste kerstdag.

Het restaurant waarheen een van de hotelgasten ons verwijst, kunnen we niet vinden en bij een ander moeten we twee uur wachten. We stappen een wat minder fraai restaurant binnen maar eten er heerlijk.

26 december

Na weer een korte nacht, want vroeg wakker, gaan we goed 7:00 uur op pad. Naar de Walmart voor brood, beleg, fruit en drinken. We ontbijten op de parkeerplaats van de Walmart en gaan dan terug naar Wyakke River State Park. We komen daar rond 9:00 uur aan en het is dan nog lekker rustig. We zien een paar alligators, diverse vogels en twee roodschouderbuizerd prominent poseren. Gaaf!

We lunchen in het park en rijden dan naar Manasota Key Beach. Een relaxed strand zonder veel poespas maar wel dé plaats om fossiele haaientanden te zoeken. En dat doen dan ook heel veel mensen. Ook wij vinden er een paar.

We rijden terug en gaan nog kort even zwemmen en daarna douchen en eten. Bij die tent waar we gisteren 2 uur moeten wachten. Nou het was ok, maar niet uitzonderlijk en wel erg duur voor Amerikaanse begrippen. Blij dat we gisteren niet twee uur hebben gewacht.

27 december

In de ochtend gaan we naar het Oscar Scherer State Park. Helaas valt het wel wat tegen, want we zien niets en ook de omgeving oogt niet echt bijzonder. Aan het einde van de ochtend gaan we weer naar huis. Thuis lunchen we en daarna gaan we naar het zwembad. Nou ja zwembadje want het is maar een paar meter lang en breed. Desondanks vermaken de mannen zich uitstekend.

Om 15:30 uur gaan we eruit en naar het strand. Het Siesta Key Beach van Sarasota dit keer, uitgeroepen tot mooiste strand van de VS.  En mooi is het. Super fijn en wit zand, heel breed en lekker veel te doen. We vermaken ons tot en met een schitterende zonsondergang. Daarna rijden we naar Longhorn Steakhouse en eten daar heerlijk.

28 december

We zijn vroeg wakker en pakken de boel in. Tijd om te verkassen en goed 8:00 uur gaan we op pad. Via de Walmart rijden we naar het zuiden naar Audubon Corkscrew Swamp Sanctuary. Hier lopen we de 2,5 mile boardwalk. Net als talloze andere mensen maar het is de moeite waard. We zien 2 alligators, diverse vogels en een wasbeer! Na de wandeling eten we een broodje bij de auto.

Daarna rijden we naar Naples. Volgens de reisgids kan je bij de pier dolfijnen zien. We vinden vlakbij een parkeerplekje en zitten een uurtje op de pier. Dolfijnen zien we niet, maar wel een pelikaan en we zien een visser – er zijn er erg veel –  die een kleine hamerhaai naar boven haalt en meteen weer teruggooit.

Na een uutje rijden we naar Port of the Island, ons hotel voor de komende dagen. Het ziet er leuk maar wat gedateerd uit en ook de kamers zijn niet helemaal top. Maar ach, eerst even een duik in het zwembad dat er wel goed bij ligt, en dan eten in het restaurant. Daar speelt vanavond een bandje. Gelukkig kunnen we wat achteraf zitten want het is best een hoop herrie. Tegen 20:00 uur liggen we in bed en de mannen slapen in no time.

29 december

Niet zo’n beste nacht, het was warm, de bedden zijn klein en de matrassen erg zacht. Maar de mannen hebben juist goed geslapen en zijn pas tegen 7:00 uur wakker. We ontbijten om 8:00 uur en gaan dan naar de Big Cypress Bend Boardwalk een paar minuten verderop. We lopen door een mooie en woeste omgeving en zien talloze vogels.

Na een uurtje zijn we terug bij de auto. In de sloot bij het parkeerterrein ligt een alligator. Dan rijden we naar de uitkijktoren bij het Ten Thousand Islands National Wildlife Refuge – Marsh Trail. Omdat we niet zoveel tijd hebben, gaan we alleen naar de toren en niet verder. Maar wat is het mooi! We zien verschillende visarenden duiken en vis vangen en heel veel andere vogels en weer een paar alligators.

We rijgen terug naar het hotel, pakken een broodje en melden ons in de haven. Met kapitein Barry varen we weg op zoek naar zeekoeien en al snel zien we er een, en nog een en nog een. En heel wat alligators. We zien ook diverse vogels zoals aalscholvers, reigers, ooievaars, ijsvogels.

Rond 13:00 uur zijn we terug. We rijden naar de Subways in Everglades City voor een broodje omdat we geen zin hebben om uitgebreid te lunchen in het hotel en gaan daarna zwemmen in het zwembad.

Aan het einde van de middag kijk ik even rond in de haven, op advies van kapitein Barry op zoek naar een zeearend en inderdaad op een van de kasten van huizen zit er een. Als iedereen klaar is gaan we via de Walmart naar de Texas Roadhouse in Naples om te eten. En dan terug naar het hotel en lekker slapen…

30 december

Zo rond 8:50 uur gaan we op pad. We rijden westwaarts en komen om 9:00 uur bij Corrrey Billies Airboat Rides. Om 9:30 uur hebben we een plekje en suizen we over het water. Wat gaaf! We zien talloze vogels en een paar alligators.

Daarna rijden we naar de uitkijktoren van marsh trail vlakbij. Nu lopen we de ruim 1 mile helemaal door naar het eind maar daar is niets te beleven. Snel terug naar de uitkijktoren waar we even uitrusten en vooral even uit de zon kunnen zijn. Het is namelijk erg warm vandaag. Misschien zien we daarom vrijwel geen visarenden nu, maar uiteraard wel weer de bekende reigers, ibissen etc.

Goed 12:00 uur rijden we naar Evergaldes City waar we een broodje kopen. Dit eten we op op het bankje naast de kerk en na het eten kijken we even naar de pelikanen in het kanaal achter de kerk. Daarna rijden we terug naar HW41. We slaan rechtsaf en iets verderop gaan we linksaf Birdon Road op, een onverharde weg van ruim 16 mile op zoek naar wildlife. We zien de bekende vogels en ook de ijsvogel en een paar schilpadden en veel, heel veel alligators.

Rond 15:30 uur zijn we teug in het hotel en is het tijd om te zwemmen. Lekker afkoelen. Daarna eten we in het hotel en zit onze laatste dag hier er ook al weer op.

31 december

Vandaag vertrekken we uit het hotel. Omdat we maar een kleine twee uur hoeven te rijden en we pas om 16:00 uur in het nieuwe hotel kunnen, gaan we eerst zwemmen. Tegen 11:00 uur rijden we weg. We tanken en kopen een broodje en rijden over HW41 naar het oosten. We nemen een ca. 25 mile lange, onverharde omweg, de Loop Road. We zien schildpadden, eekhoorns, reigers, ibissen, ooievaars en natuurlijk alligators.

Tegen 16:00 uur komen we aan bij ons hotel. Snel uitladen en nog even zwemmen, dan opfrissen en eten. We eten bij Denny’s aan de overkant van de straat, een echte Amerikaanse diner en het is ok maar niet super. Rond 19:30 uur zijn we weer op de kamer. En ondanks dat het oudejaarsavond is, gaan we slapen. We zijn moe en in de omgeving is er niet veel te beleven. Voor een echt feestje of vuurwerkshow moeten we ruim en uur rijden nar Miami en daar hebben we nu geen zin in.

We zetten de wekker toch maar even om iets voor midernacht, worden nauwelijks wakker en constateren dat er echt niets gebeurt in de omgeving. Slapen maar weer dus.

1 januari

We ontbijten rond 19:30 uur. Opvallend hoeveel mensen er toch best vroeg bij zijn ondanks de datum. Daarna gaan we via de Walmart naar Biscayne National Park. Vanwege de “shutdown” van de overheid is het de vraag of er wel iets open is, maar dat blijkt wel zo te zijn. We kunnen mee met een boottochtje of snorkeltocht maar beide duren best lang en dat zien we niet zo zitten.

Op aanraden rijden we daarom naar Key Largo en daar gaan we naar John Pennekamp State Park. Een klein en hard strandje waar je kan snorkelen,  maar er is bar weinig te zien. De georganiseerde snorkeltochten zijn duur en erg druk dus we rommelen zelf wat aan en als we ons broodje hebben gegeten gaan we terug naar het hotel. Daar vermaken we ons bij het zwembad.

’s Avonds willen we eten bij de Island Grill op Islamorada waar we vier jaar geleden heerlijk hebben gegeten, maar na heel wat gedoe blijkt dat gesloten wegens schade door orkaan Irma. Dan maar naar de plaatselijke italiaan maar die is ook dicht en zo komen we weer bij een Texas Roadhouse terecht en daar eten we heerlijk.

2 januari

Onze laatste echte vakantiedag. We besluiten na het ontbijt nog eenmaal de natuur in te gaan, en wel naar het Everglades National Park. We rijden vanuit het hotel naar de Walmart en dan naar het westen en staan een kwartiertje later bij het Ernest F Coe Visitor Center. Vanwege de shutdown hoeven we geen entree te betalen. We rijden de de hele weg tot aan het Flamingo Visitor Center, eten daar een broodje en rijden dan langzaam terug. Op de terugweg stoppen we bij diverse stopplaatsen.

Waaronder het Mahogany Hammock Trail en hier zien we een uil zitten. Ook ontstaat er commotie wanneer het erop lijkt dat er vlak langs het pad een panterjong zit, maar hoe we met z’n allen ons best ook doen, de panter zien we helaas niet. Bij de laatste stop, Anhinga Trail, zien we weer talloze alligators, maar wel minder dan de vorige keer dat we hier waren.

Zo rond 16:00 uur zijn we weer bij het hotel. Nog even zwemmen en dan eten. Nu is de plaatselijke Italiaan wél open, maar echt blij worden we er niet van. Na het eten pakken we de koffers in, want morgen moeten we op tijd op en een heel eind rijden.

3 januari

We staan op tijd op, ontbijten en pakken de auto in en gaan om goed 8:00 uur op pad. We rijden via de Subways naar de Florida Turnpike, een goede tolweg helemaal naar Orlando. Rond 12:30 uur komen we bij het vliegveld aan. Mooi op tijd. We leveren de auto in, checken in en eten een broodje. Daarna moeten we wachten en nog langer wachten, want het vliegtuig heeft vertraging. Een uur later dan gepland stappen we aan boord en vliegen we… terug naar Miami. Tjsa dat was veel goedkoper dan in Miami aan boord stappen. Na een korte tussenstop vliegen we lekker vlot terug naar het koude Nederland waar we vrijwel op de oorspronkelijke tijd aankomen. Het zit er weer op, een mooie reis met lekker weer en veel leuke dingen gedaan en mooie dingen gezien.