De plannen voor een mooie reis naar Zweden lagen klaar. Corona gooide echter roet in het eten en we mogen niet naar Zweden zoals de afgelopen jaren. Last minute hebben we twee parken gevonden voor een vakantie in eigen land met veel activiteiten voor de kids en midden in het groen. Heel anders dan anders en heel andere dan gepland, en met niet al te best weer, hebben we toch genoten van deze vakantie.

We hebben een huisje gehuurd in Otterlo op Droompark De Zanding van vrijdag 3 juli tot en met vrijdag 10 juli. Maar omdat Lucas vrijdag nog een slaapfeestje heeft, gaan we pas op zaterdag op pad. We arriveren rond 11:00 uur op het park, pakken uit en gaan lunchen en dan kan de vakantie beginnen. Ondanks het weer, het is grijs en regenachtig, wil Lucas toch zijn kano klaar maken, maar dan bedenkt hij zich dat hij de vin, nodig voor stabiliteit, niet bij zich heeft. Na de lunch rijd ik (dus) terug naar Nieuw-Vennep om de vin op te halen, en meteen nog wat andere spulletjes die we ook graag hadden meegenomen. Thuis aangekomen blijkt de vin daar niet te liggen en maar gewoon in de opgevouwen boot te zitten. Jammer van de extra rit. Rond 17:00 uur ben ik weer terug en gaan de jongens alsnog even varen. Daarna gaan we eten bij het Italiaanse restaurant op het park. Het smaakt goed, maar duurt wel wat lang zodat we laat in bed liggen.

De volgende dag ziet het weer er hetzelfde uit: grijs, grauw, bewolkt en nat. Later klaart het een beetje op en lopen van het park af, het achterliggende bos in. Na anderhalf uur wandelen komen we weer terug bij ons huisje. We lunchen en doen verder niet veel vanwege het weer. Aan het einde van de middag gaan we zwemmen in het zwembad op het park. Het zwembad is niet groot, maar toch hebben we alle ruimte omdat vanwege corona er niet meer dan 20 mensen tegelijk in mogen. Een geluk bij een ongeluk dus, want als iedereen gewoon naar binnen kan, kan je over de zwemmers naar de overkant van het bad lopen. Na het zwemmen, eten we van huis meegebrachte stamppot en daarna rijden we een rondje rond het het Nationale Park de Hoge Veluwe. Hoewel het park erg mooi schijnt te zijn, zie je daar vanaf de wegen eromheen niet veel van.

Op maandag wisselen heerlijke zonnige perioden, stortbuien en grijze weer elkaar af. De jongens gaan ’s ochtends in de speeltuin spelen, ik doe boodschappen en lees daarna een boekje. Na de lunch gaan we naar de vlindertuin in Harskamp. Dat is echt mooi! Thuis genieten we van een donut en thee en daarna, aan het einde van de middag, rijden we naar het nationale park. We gaan nu het park in en rijden wat rond. We zien een paar edelherten. Daarna eten we heerlijk in het parkrestaurant. En na het eten rijden we nog een rondje. We zien reeën en nog meer edelherten en een groot edelhert van heel dichtbij. Rond 21:00 uur zijn we weer thuis en gaan we lekker slapen.

Dinsdag ziet het weer er eindelijk goed uit. We gaan naar stadspark Berg en Bos in Apeldoorn. We lopen een rondje door het park, spelen even in de speeltuin, maar als het begint te regenen, gaan we snel naar het restaurant. We zijn wat te vroeg maar kunnen alvast aan tafel en lunchen dus op tijd. Daarna gaan we naar klimbos in het stadspark. Ook hier zijn we wat eerder dan gepland, maar ook hier kunnen we al terecht. We klimmen en klauteren en roetsjen van de ziplines ruim 4 uur lang. We doen alle routes, hoog boven de grond en met allerlei lastige onderdelen, en we doen zelfs de “bungyjump”. Heel gaaf, maar ook best zwaar! Rond 18:00 uur zijn we weer thuis. We maken en eten heerlijk burrito’s. Een mooie dag!

Woensdag begint, zoals voorspeld, bewolkt en nat. Aanvankelijk regent het nog niet hard, maar volgens de voorspellingen komt dat nog wel. Terwijl de rest langzaam ontwaakt, doe ik boodschappen in Otterlo. Vanwege het weer doen we verder niet zoveel. Na de lunch is het een tijdje min of meer droog en lopen Mandy en ik een rondje door het bos. Later op de middag ga ik met de mannen zwemmen. We eten, doen nog een spelletje en gaan slapen. Beetje suffe dag….

’s Nachts heeft het flink geregend maar ’s ochtends lijkt het min of meer droog. We staan een beetje op tijd op en gaan in Barneveld bowlen. De oude baas is niet vies van een kletspraatje maar geeft de jongens ook diverse tips en dat werkt nog ook. Uiteindelijk kan er natuurlijk maar één winnen :). Na een uur zijn we klaar en kopen we in de supermarkt wat lekkers en gaan we naar het huisje. Na de lunch gaan we nog een keer naar het nationale park de Hoge Veluwe. We parkeren bij het parkrestaurant en pakken daar een gratis “witte fiets”. Daarop toeren we ruim 2 uur door het park en rijden we ruim 20 km. We zien een flinke roofvogel en een paar reeën. Maar verder niets. En het miezert van tijd tot tijd toch wel flink dus echt lekker fietsen we ook weer niet. Rond 17:00 uur komen we weer bij het parkrestaurant en doen snel een rondje door het Museonder. Leuk! Daarna eten we in het restaurant en dan rijden we met de auto nog een rondje door het park. We zien een ree, maar geen hert, wisent of moeflon. Op het laatste stukje van ons laatste rondje schiet er plotseling een wild zwijn over de weg. Die hadden we ook nog niet gezien. We zien er nog een paar, stappen even uit en kijken een tijdje, maar dan verdwijnen ze weer. We rijden verder en zien even verderop nóg een groep wilde zwijnen staan. Mooi einde van onze week op de Veluwe!

Op vrijdag vertrekken we uit Otterlo en gaan we naar Gennep in Limburg. We staan op tijd op en pakken in. We kunnen nog zwemmen en dan doen Mandy en de jongens dan ook. Ik ga even tanken en geniet daarna op het terras van De Waldhoorn in Otterlo van een paar zonnestralen en een stukje appelgebak met een kopje thee. Om 12:00 uur haal ik de rest weer op bij het zwembad op het park en omdat het tijd is om te lunchen rijden we terug naar De Waldhoorn voor een heerlijke lunch. Daarna rijden we in een uurtje naar het noorden van Limburg. We doen een boodschapje in Gennep en komen om iets voor 15:00 uur aan bij Center Parcs Het Heijderbos. De check-in gaat snel en we kunnen bijna meteen naar ons huisje. Dat huisje is “nogal gedateerd” maar dat wisten we al van de foto’s. We pakken uit, zetten de auto op het parkeerterrein en lopen een rondje over het park. Het is een groot park, nogal massaal, tamelijk druk, met veel faciliteiten maar ook hier de nodige vergane glorie. Terug bij het huisje zien we een eekhoorn in de tuin en dat is dan wel weer leuk. We koken en eten, en lopen nog een klein rondje en dan gaan we slapen.

Zaterdag hebben we om 10:00 uur een plekje gereserveerd in de Jungle Dome; een overdekte speeltuin met planten en dieren uit de jungle, zoals diverse vogels, een eekhoorn, schilpadden en diverse vleermuizen. Na 45 min zit het erop en gaan we teug. We pakken onze spullen en wat broodjes en gaan op pad naar het Nationale Park De Maasduinen. We gaan naar bezoekerscentrum De Sluis. Daar eten we een broodje bij de grote speeltuin vlak achter het bezoekerscentrum en lopen dan linksom rond het Reindersmeer. Jammer genoeg hebben we geen zwemspullen bij ons, want je kan hier op veel plaatsen het water in, en het is warm genoeg. We lopen ruim een uur en nemen min of meer recht tegenover het bezoekerscentrum en de speeltuin het pontje. Het pontje bedien je met de hand door aan een touw te trekken en dat doen we dus maar. Als ik de geheugenkaart van de camera wil wisselen, blijkt er iets kapot. Balen, geen foto’s meer met de camera de rest van de vakantie. Thuis nemen we een frisse douche en daarna gaan we in Gennep bij Trattoria Da Giorgio heerlijk eten.

Zondags staan we weer op tijd op, want we gaan om 9:00 uur zwemmen in het subtropisch zwemparadijs op het park. Hoewel het er allemaal wat gedateerd uitziet, is het zwembad wel heel leuk met een lange glijbaan en een wilde, wildwaterbaan. In een apart gedeelte kan je snorkelen tussen vissen, maar dat stelt niet zo heel veel voor. Vanwege corona mogen er niet zoveel mensen tegelijk zwemmen en dat is mooi want daardoor hebben we alle ruimte. Na anderhalf uur moeten we er echter ook weer uit. Terug in het huisje pakken we onze spullen er gaan we nog een keer naar het nationale park. Dit keer gaan we naar Afferden, naar de uitkijktoren. Leuk maar niet bijzonder spectaculair. Daarna rijden we daar naar kasteelruïne Bleijenbeek. Hier lopen we een Wandelroute Duvelskuul (of Paviljoen route) van 5 kilometer over de golfbaan, door het bos en over een open stukje heide met een tweetal vennetjes: de Duvelskuul. Spectaculair mooi! Op een houten bankje met uitzicht op de Duvelskuul eten en drinken we wat en zien we ondertussen een paar galloway runderen lopen. Na de pauze lopen we terug naar de auto en rijden we naar het huisje. In de tuin zien we weer een eekhoorn terwijl we pasta maken en eten.

Om 9:00 uur staan we nogmaals voor de deur bij de jungle dome. Lucas speelt in de speeltuin en Daniel gaat op zoek naar de eekhoorn. We zien hem verschillende keren, maar hij wil niet uit Daniels hand eten zoals de vorige keer gebeurde, tot groot verdriet van Daniel. Terug bij het huisje maken we ons klaar voor een dagje “strand”, want het is voor de verandering schitterend weer. Dat klaar maken, duurt wat langer dan normaal, want er zitten niet één maar twee eekhoorns in de tuin. Als ze de nootjes op hebben, gaan wij naar de Mookerplas in Milsbeek. We genieten daar van zon, zee (nou ja, meer) en strand, en leuke speeltoestellen. De frieterie is gesloten maar gelukkig hebben we broodjes en drinken bij ons. Zo rond 15:15 uur gaan we weer weg en als we een half uurtje later bij het park aankomen staat er een enorme rij voor de parkingang. Oja, maandag, verse gasten die moeten inchecken vanaf 15:00 uur. We draaien om en doen eerst op het gemak boodschappen in Gennep. Als we een uurtje later terugkomen kunnen we zo doorrijden. We halen pizza in het park; duur maar opvallend lekker. Na het eten lopen Mandy en ik een route rond het park en in het bos achter het park, maar de routebeschrijving is van dusdanig slechte kwaliteit dat we er bijna twee keer zo lang over doen en veel verder lopen dan de 5 kilometer die op de omschrijving staat.

Dinsdag om 9:00 uur gaan de jongens en ik zwemmen. We gaan weer talloze malen van de glijbaan en wildwaterbaan, zwemmen, snorkelen bij de vissen en gooien balletjes. Als we terug zijn bij het huisje is Mandy weg, maar even later komt ze terug met Jef en Mieke die een dagje op bezoek komen. Het idee was dat opa met de jongens zou gaan vissen, maar het regent stevig en dat gaat dus niet door. Wel bezoeken we ’s middags met opa en oma de jungle dome en we zien deze keer vliegen honden! ’s Avonds eten we van de grillplaat die Jef en Mieke hebben meegenomen. Helaas voelt Daniel zich helemaal niet lekker en gaat hij vrijwel zonder iets te eten al om 18:30 uur naar bed. Na het eten gaan Jef en Mieke weer naar huis.

Na de regen van gisteren schijnt vandaag de zon weer. En Daniel voelt zich gelukkig ook weer beter. ’s Ochtends rommelen we wat op het park: Daniel rijdt in een elektrisch autootje, Lucas gaat tennissen en we gaan even naar de kinderboerderij. Na de lunch gaan we nog één keer naar het nationale park. Dit keer gaan we naar landgoed De Hamert. We starten een wandeling van zo’n 5 km, maar Lucas heeft pijn in zijn hele lijf en gaat met Mandy terug naar de pannenkoekenboerderij De Jachthut bij het startpunt. Daniel en ik lopen wel verder. We zien mooie vennetjes, een schaapskudde, bos en heide, en lopen het laatste stukje langs het Geldernsch-Nierskanaal. Hier huist de ijsvogel en de bever maar we zien geen van beide. Toch was het een mooie wandeling. Bij de jachthut zitten Mandy en Lucas al te wachten en eten en drinken we wat. Daarna doen we een boodschapje en rijden we naar ons huisje. We genieten van eekhoorns en vogels in de tuin, koken, eten, en gaan naar bed.

Donderdag ziet er weer grijs uit. En de voorspellingen beloven niet veel goeds. We zeggen het klimmen op de klimmuur af, want het lijkt ons best gevaarlijk. ’s Middags gaan we nog een keer zwemmen en terug in het huisje pakken we onze tassen in. We kunnen nog een nachtje blijven maar wat gaan we doen met dit weer? We besluiten daarom maar om naar huis te gaan. Om 16:30 vertrekken we. We rijden via Otterlo waar we bij De Waldhoorn eten en zijn rond 20:00 uur thuis. Het zit erop. Heel anders dan gepland en verwacht, en met veel slecht weer, maar we hebben toch ook veel leuke dingen gedaan.