Getsewoud

Deze pagina gaat over onze nieuwbouwwoning in de Vinex-wijk Getsewoud in Nieuw-Vennep. Het begon allemaal in het voorjaar van 2002 met het inschrijven en het onderteken van het koopcontract. In het najaar van 2002 begint de aannemer met de bouw. Op 4 december 2003 vindt de oplevering plaats en gaan wij zelf aan de slag en op 17 januari 2004 verhuizen wij. Wij zijn dan nog niet klaar want er moet nog wel het een en ander gebeuren.

Inschrijven en tekenen

Eind 2001 hebben we het er over om een huis te kopen. We wonen dan in een huurwoning in Amstelveen. We oriënteren ons in Amstelveen en Abcoude, maar daar is of niks te vinden of het is onbetaalbaar. We verbreden dus onze horizon en denken over onder andere Almere, Mijdrecht en Hoofddorp. We belanden uiteindelijk ook in Nieuw-Vennep en het dorpse karakter bevalt ons. Toevallig (of niet?) wordt in Nieuw-Vennep een grote Vinexwijk de grond uitgestampt: Getsewoud. Een groot deel van Getsewoud is al klaar; prachtige woningen en wijken wisselen afgrijselijke gedrochten af. Er is dus voor iedereen wat. We horen van een nieuw project, Canada, en de tekeningen bevallen ons wel. Het wachten is op de inschrijving. Dat duurt erg lang en ondertussen start ook de inschrijving van deelplan 14. Ook deze tekeningen zien er goed uit en op 1 mei 2002 schrijven we ons in. De aannemer van het project is Bouwfonds.

Tijdens onze vakantie eind mei vindt de loting plaats. In Frankrijk krijgen we van vrienden het heugelijke nieuws te horen: we zijn ingeloot en wel op onze derde keuze, een Dione met bouwnummer 189. Zodra we terug zijn van vakantie gaan we kijken op de bouwplaats. Na de inschrijving en loting vindt op 18 juni de officiële handeling plaats; het tekenen van de koopovereenkomst.

De ruwbouwfase

Na de zomer begint Bouwfonds met de werkzaamheden bij bouwnummer 1 van deelplan 14 van Getsewoud, en langzaam maar zeker komen ook de volgende bouwnummers aan de beurt. Je ziet de heimachines langzaam opschuiven en als dat klaar is, begint het volgende onderdeel. In september worden bij ons de eerste voorbereidingen getroffen en worden de heipalen geleverd. In december begint het echte werk. In een mum van zijn de heipalen geslagen. Vervolgens begint men aan de bekisting voor de fundering. Vervolgens worden de benodigde buizen, kabels en leidingen voor water, stroom en gas aangelegd. Het duurt tot eind maart voordat de fundering ook echt klaar is. Vervolgens worden in april en mei de muren en de plafonds gestort. Dit gaat per verdieping, waarbij de zijmuren en het bijbehorende plafond in 1 keer wordt gestort voor een paar woningen tegelijk. Dit geheel staat in een soort tent waar verwarmingselementen het uithardingsproces versnellen. Wij hebben een probleempje met het plafond op de begane grond. Het lijkt dat er wat beton in de mal is blijven zitten, waardoor er dus een stukje plafond ontbreekt. Het heeft heel wat bel- en schrijfwerk gekost om dat naar behoren op te lossen. Als de betonnen muren en plafonds gereed zijn, kunnen eind mei de prefab voor- en achtergevels geplaatst worden. Na het plaatsen van deze wanden, wordt er isolatiemateriaal aangebracht en tenslotte wordt nog een extra laag stenen gemetseld. Aan het begin van de zomer is dit allemaal klaar en is het huis dus dicht.

De afbouwfase

Als eind mei de muren en plafonds gestort zijn en de voor- en achtergevels zijn geplaatst, wordt begonnen met de afbouwfase. Eerst worden diverse leidingen gelegd en worden dekvloeren gestort. Nog voor de bouwvak worden ook de trappen geplaatst. Ook worden de eerste voorbereidingen getroffen voor het plaatsen van de binnenmuren. Helaas moeten we daarop wachten tot na de bouwvak. Na de bouwvak worden de binnenmuren geplaatst. Deze muren worden ook direct weer verminkt, omdat ook hier diverse leidingen en wandcontactdozen in moeten. Daarna wordt begonnen met het afbouwen binnen: in de badkamer en het toilet worden de juiste aansluitpunten gemaakt en vervolgens worden de wand- en vloertegels geplaatst en ten slotte worden ook de het bad, de douche en de toiletten geplaatst. In het hele huis worden ook de radiatoren aangesloten. Daarna worden de plafond en muren onderhanden genomen. Alle (grote) beschadigingen worden gerepareerd en de plafonds worden gespoten. Ondertussen zit het huis dicht en kun je er eigenlijk niet meer inkomen. Soms hebben wij geluk en is bijvoorbeeld de balkondeur nog niet op slot. Snel dus even naar binnen om te kijken, maar niet iedereen kan het balkon opklimmen en moet dus buiten wachten.

De oplevering en zelf aan de slag

Op 22 oktober is er een kijkdag. Het huis is eigenlijk al klaar, maar moet nog door de interne controle van Bouwfonds worden bekeken en er moeten nog wat details worden afgewerkt. Zo hangt er bijvoorbeeld nog geen c.v. installatie in huis; dat gebeurt pas op het allerlaatste moment omdat het nogal eens gebeurt dat in een nieuwbouwwijk zoals Getsewoud alle installaties worden gestolen. Op 4 december om 9:00 uur in de ochtend vindt oplevering plaats. Er zijn nog heel wat, vooral kleine, gebreken, waarvan de meeste nog dezelfde dag worden verholpen. Wij hebben de sleutel en kunnen nu dus zelf aan de slag. Als snel wordt de keuken geleverd en begint de stukadoor met de muren. Half december is de stukadoor klaar en kunnen de muren worden geschilderd. Als wij druk bezig zijn met de muren, begint de keukeninstallateur. Vlak voor de kerstvakantie is ook de keuken klaar. Wij zijn dan nog lang niet klaar, want tijdens de kerstvakantie is er mooi tijd om laminaat te leggen en nog wat schilderwerk te verrichten. Gelukkig is er ook de nodige hulp. In januari wordt dan ook de houten vloer geleverd en gelegd. Tegelijkertijd worden ook nog vele andere klusjes gedaan en wordt er al flink schoon gemaakt. Ook hier zijn de nodige hulptroepen ingeschakeld.

Verhuizen en het resultaat

Na alle kluswerkzaamheden, die overigens nog steeds niet helemaal zijn afgerond, verhuizen we op 17 januari naar ons nieuwe huis in Getsewoud. Gelukkig is hier ook de nodige – professionele – hulp bij. Het merendeel van de spullen laten we naar zolder brengen zodat we van daaruit het huis kunnen inrichten. De weken na de verhuizing zijn we hier druk mee bezig, maar moeten ook nog vele kleine klusjes worden opgeknapt en dingen worden gekocht. Gordijnen, lampen, kastjes, planten en vele andere zaken hebben tot nu toe nog geen aandacht gekregen, maar in februari, maart en april zijn we hier een groot deel van de tijd mee bezig. Ondanks dat dit nog niet helemaal is afgerond wordt de prioriteit nu even naar de tuin verlegd. Wij gaan in conclaaf met onze buren over de tuin, de erfafscheiding en wie wat gaat doen en wanneer. Eind mei worden de schuttingen geplaatst en in diezelfde periode maken wij zelf onze voortuin in orde. Begin juni is ook de achtertuin nagenoeg gereed. De bestrating ligt erin en de perken zijn ook klaar. Nu nog planten, want het is nog wat kaal, maar dat komt zeker wel goed. Natuurlijk moet er ook tuinmeubilair komen en de onmisbare barbecue en dan kan het feest beginnen. Heerlijk genieten van onze tuin in de zomer. Klaar zijn wij echter nog niet, zowel binnen als buiten, maar dat zijn veelal dingen die nog wel even kunnen wachten en waar wij rustig te tijd voor moeten nemen. Dat komt in de navolgende maanden wel.