We wandelen weer. Samen! Op Texel, waar we vorig jaar waren, start het Noord-Hollandpad. Een mooie route vanaf het puntje van Texel tot Huizen, 270 km in totaal. En wij gaan dat varkentje even wassen. Zin in!

EtappeVanNaarDatumkm
Etappe 1De CocksdorpDe Waal25 maart 201718 km
Etappe 2De WaalDen Helder26 maart 201716 km
Etappe 1: De Cocksdorp – De Waal (25 maart 2017)

Oma komt de jongens op vrijdag halen en ik rijd naar Schiphol om Mandy op te halen. Vervolgens rijden we naar Den Helder waar we de boot van 17:30 halen. Niet veel later rijden we Texel op en nop weg naar Inn de knip. Hier aten we vorig jaar ook een keer en toen hebben de jongens eindeloos met de jukebox gespeeld. Na het eten rijden we naar ons hotel. Na een goede nachtrust en lekker ontbijt brengt de Texelhopper ons naar het startpunt van de eerste etappe net ten noorden van De Cocksdorp.

Het is schitterende weer, hoewel de wind wel nog fris aanvoelt. We klimmen over een hekje en lopen de Eierlandse Zeedijk op. Deze dijk volgen we ruim 2 km. met links de zee en rechts Texel. Net voorbij de Cocksdorp verlaten we de dijk en lopen we het zeer recent aangelegde natuurreservaat Dorpzicht in. Een vlak landschap met vooral gras en water en heel veel ganzen en andere vogels. We kronkelen een kilometer of wat door dit gebied en komen via een verharde weg bij het Eierlands Kanaal dat we met een touwtrekpont oversteken. Daarna klauteren we weer omhoog een dijk op, dit keer de Binnendijk Eierlandse polder. Deze dijk volgen we zeker 5 kilometer. Ondertussen is het tijd om wat te eten, maar een bankje komen we niet tegen. Zittend op een trog eten we een broodje en lopen daarna snel weer verder.

Niet ver voor De Waal verlaten we de dijk en steken we de weg Ruigendijk over. Onderaan die dijk gaan we even in het zonnetje zitten en Mandy zelfs liggen, om nog een broodje te eten. Daarna steken we weer een hekje over en lopen we het natuurreservaat Waal en Burg in. Ook hier gras en water en heel veel vogels. En, een bankje! Hoewel we net hebben gerust en gegeten, ploffen we toch maar even neer, omdat vooral Mandy merkt dat we (ze) lang niet hebben gewandeld. Een stukje verderop verlaten we het natuurreservaat en via de verharde weg komen we uiteindelijk in De Waal en tegen 15:00 uur bij ons hotel.

We nemen een koel drankje en een warme douche. Daarna rijden we een via een ommetje naar Strandpaal 9 voor nog een drankje en aan hapje. Lekker op het terras. Daarna rijden we naar Kaap Noord om te eten. We krijgen een plekje aan de bar omdat het restaurant vol zit, maar kunnen even later toch aan een tafeltje eten. Heerlijk en gezellig. We rijden terug naar het hotel en zien het Nederlands elftal afgaan tegen Bulgarije en gaan dan lekker slapen.

Etappe 2: De Waal – Den Helder (26 maart 2017)

Met enige moeite komen we ons bed uit en gaan we lekker ontbijten. Daarna pakken we de spullen in en checken we uit. Goed 9:00 uur gaan we aan de wandel. We lopen het dorp uit en vervolgens een heel eind over of langs de weg tussen akkers en weilanden door. Aan onze rechterkant zien we De Hoge Berg. Een stukje verder gaan we een hekje door naar natuurreservaat Apotheek. We lopen over een smal paadje tussen een sloot en een schrikdraad en kronkelen tussen de weilanden door. Ergens lopen we fout want we komen niet terug op de weg maar lopen een erg mooi pad langs een mooi stukje natuur. De eigenlijke route gaat aan de andere kant langs dit gebied blijkt later, maar het zou zomaar kunnen dat onze route mooier was. Uiteindelijk komen net net zuiden van Oudeschild bij een oud fort De Stelling uit en gaan we via een trap de waddendijk op.

Niet veel later verlaten we dijk weer en lopen we richting een ander oud fort, De Schans. Hier staat zowaar een bankje waar we even lekker kunnen uitrusten en een broodje kunnen eten. Daarna lopen we via een fietspad naar de volgende dijk, De Texelerdijk. Deze dijk volgen we een kleine 2 km. Daarna lopen we een stukje over een fiets pad langs een drukke weg en dan slaan we af naar een rustige weg. Bij de Havensluiskom beklimmen we de volgende dijk maar dit keer verlaten we de dijk bijna direct weer. We volgen weer een drukke weg en via wat kronkels komen we uiteindelijk bij de Mokbaai uit. We lopen over de zeedijk langs de Mokbaai tot we bij het parkeerterrein van de veerboot aankomen. Hier wachten we een tijdje op de bus die ons terugbrengt naar het hotel. Het hotel is gesloten dus we kunnen niet even wat drinken en besluiten om dan maar in de auto te stappen. Met de boot van 15:30 varen we terug naar Den Helder en vervolgens rijden we, met heel wat oponthoud door werkzaamheden aan de Wijkertunnel terug naar huis waar oma en jongens al op ons wachten. Een heel geslaagd weekend, dat smaakt naar meer.