Malediven

De laatste 2 weken van januari hebben we het er eens flink van genomen. We zijn naar een heerlijke, superdeluxe bounty bestemming geweest: de Malediven. Alle fantasieën en vooroordelen die we van te voren over een dergelijke bestemming hadden, kloppen.

De Malediven bestaan uit een eindeloze hoeveelheid kleine eilandjes, gelegen op een hoge rug in de Indische Oceaan. De eilanden liggen in een paar cirkels bij elkaar en elke cirkel, atol geheten, wordt omgeven door een rif. De meeste eilandjes hebben ook hun eigen rif. Een klein deel van de eilandjes is niet bewoond en een nog kleiner deel bestemd voor de toeristen. Ons eilandje, Makunudu, op het noord Atol, is zo klein dat we in 10 minuten rond het eiland konden lopen!

Zoals gezegd, ligt er rond de meeste eilandjes een rif, zo ook rond Makunudu. De huisjes, op Makunudu nog geen 40, staan allemaal aan het strand tussen de bomen. Elke huisje kijkt dus uit op zee. Elk huisje heeft z’n eigen stukje strand met ligbedden. Op sommige delen van het eiland ligt er veel koraal op het strand waardoor je niet zo handig de zee in kunt. Er is een stuk strand waar dat wel erg goed kan. Hier is het zand heerlijk fijn en oogverblindend wit. Dit strand ligt ook uit de wind en is beschut door een pier, waar de boten aanleggen, en een stuk rif vlak voor de kust. Ideale plek dus om je handdoekje neer te leggen. Twee minuutjes snorkelen naar dit stuk rif . Weinig golven en wind, hoewel het soms te warm is om uit de wind te blijven. Aan dit strandje ligt ook het duikcentrum en de surf- en snorkeltent. Alles bij elkaar dus.

We hebben geen dagboek bijgehouden, zoals je zult begrijpen. Elke dag was immers hetzelfde, overigens zonder dat het saai werd: ontbijten, naar het strand, beetje snorkelen, beetje surfen, stukje lezen. Daarna rond een uur of 12 naar de bar. Even in de schaduw zitten en wat drinken en vervolgens rechtstreeks door naar het restaurant voor de lunch. Daarna weer naar het strand; soms op ons eigen strand om in de wind en in de schaduw te zitten. Later op de middag dan weer naar het andere strand voor meer snorkelen en lezen en ten slotte nog even naar de bar. Daarna naar huis om het zand, zout en zonnebrandcrème eraf te spoelen en dan, soms via de bar, naar het restaurant voor het diner. Het eten was overigens prima verzorgd, met veel vers fruit, salades en vis. De ober was 2 weken lang, elke maaltijd, dezelfde.

Een paar keer hebben we een korte excursie gemaakt. Zo zijn we op twee andere plekken gaan snorkelen en bij een daarvan hebben we maar liefst zes mantaroggen gezien. Erg indrukwekkend! De roggen zweefden met een spanwijdte van wel 4 meter vlak onder ons door. Verder hebben we nog, ook bij ons huisrif, schildpadden gezien, rifhaaien, kleine roggen, murenes en heel veel prachtige vissen.